Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Audio – Bruisend muziekweekend ‘Zwolle Baroque’

Zwolle – Op 2 oktober 2022 bestaat het Schnitgerorgel 300+1 jaar. Deze verjaardag zal dit weekend (30 september tot en met 2 oktober) grootst gevierd worden met de eerste editie van ‘Zwolle Baroque’

Interview met Ruben Raidt van Academiehuis Grote Kerk Zwolle over Zwolle Baroque

Zwolle is in het bezit van het grootste originele barokorgel van de wereld: het Schnitgerorgel. Dit prachtige orgel staat in Academiehuis Grote Kerk. Met een bruisend weekend vol klassieke muziek vestigt een keur van musici de aandacht op dit magistrale instrument, waarvan de grote restauratie recent is begonnen. Tijdens het benefietweekend op 1 en 2 oktober laten de beste nationale én Zwolse musici van zich horen op diverse podia in de stad.

Programma Zwolle Baroque

Ook zullen onder anderen de gezelschappen Holland Baroque, Ton Koopman met zijn Amsterdam Baroque Orchestra, Hannes Minnaar, Het Nederlands Bach Consort en Het Rubens Consort te horen zijn. Ook spelen er diverse beiaardiers op de Peperbus, horen we jong talent van ArtEZ conservatorium op diverse locaties en verrassen cross-overs tussen klassieke en hedendaagse muziek het publiek.

Het orgel is niet bespeelbaar, want de restauratie is in volle gang. Maar de ambitie om de muziek die past bij die periode te laten klinken is er zeker. Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Juist vanuit de aanwezigheid van het beroemde orgel uit 1721 in Zwolle, is een breed barokweekend een logische stap. Het orgel is niet bespeelbaar, want de restauratie is in volle gang. Maar de ambitie om de muziek die past bij die periode te laten klinken is er zeker. Er zullen zeker ook composities klinken die afkomstig zijn uit een latere tijd. Wel is er altijd een link met deze periode waarin grootheden als Bach hun werk schreven.

Aan dit weekend werken naast nationale en Zwolse gezelschappen, vele partners mee uit de stad, waaronder de Zwolse Beiaardstichting, Zwolse theaters, ANNO, HEDON en Gemeente. Er zullen bijzondere locaties worden ingezet, die al wandelend bezocht worden voor een verrassend concert. Voorbeelden daarvan zijn de Lutherse Kerk, Odeon en de Doopsgezinde kerk. De grote concerten zullen plaatsvinden in Academiehuis Grote Kerk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button