Aan de slag met verbindingsroute door Spoorzone
Zwolle – Nu de noordzijde van het station een flinke metamorfose heeft ondergaan en de bouw van de passerelle bijna start, is het tijd om aan de slag te gaan met de looproute aan de zuidzijde van het station. Dit is een deel van een belangrijke verbindende route in de Spoorzone. Op verzoek is er een ‘inspiratiedocument’ gemaakt voor eigenaren langs de route en anderen die er in de Spoorzone mee aan de slag willen. Dit document heeft het college van B&W nu gedeeld met de gemeenteraad van Zwolle.
Het gebied aan de zuidkant van het station gaat veranderen. Er komt ruimte voor creatieve en culturele makers, nieuwe bedrijven en extra woningen. Maar ook maken de scholen ArtEZ en Cibap plannen om naar de Spoorzone te verhuizen. En Museum de Fundatie wil een derde museum openen in de ‘Rode Loods’ dichtbij het station. Met de komst van zoveel nieuwe functies in dit deel van de stad, is een goede en aantrekkelijke verbinding in het gebied en met andere delen van de stad nodig. Die nieuwe route noemt men het Engelenpad.
Looproute vanaf de nieuwe brug over het spoor
Het Engelenpad biedt straks een fijne en aantrekkelijke route in de Spoorzone en voor iedereen die van de Spoorzone naar de binnenstad wil en andersom. Mogelijk wordt er in de toekomst ook een passende verbinding gemaakt naar de IJssel. De focus ligt de komende tijd op een goede route door de Spoorzone en de verbinding met het Stadshart.
Geen stappenplan, maar geleidelijke ontwikkeling
Het idee voor het Engelenpad is in 2020 in het ‘Ontwikkelkader Spoorzone’ als belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling van de Spoorzone omschreven. Maar vroeg nog om een uitwerking voor de plannenmakers die er in de Spoorzone samen met bewoners en andere partners mee aan de slag willen. Dat is nu gebeurd. Het is nu geen stappenplan, maar een document dat inspireert om bij te dragen aan het Engelenpad en ruimte biedt aan ideeën van anderen. Zo ontstaat de route geleidelijk en versterken de initiatieven de gebiedsontwikkeling aan de zuidkant van het station. Het thema van de route is verbonden aan de historie van Zwolle en ‘het leven met het water’ in en rondom de stad.
Focus op verbinding in Zwolse centrum
In de Spoorzone maakt men op dit moment volop plannen. Onder meer voor het gebied rondom de oude NS-loodsen aan het spoor en iets verderop voor het deelgebied ‘Hanzekwartier’. Ook start binnenkort de bouw van de nieuwe loopbrug over het spoor, deze brug verbindt de Spoorzone met het Stadshart. Het is daarom een logisch moment om in de komende periode ook de looproute mee te nemen in de toekomstplannen.
Het mogelijke deel van de route van het gebied rondom Hogeschool Windesheim naar de IJssel kan in de toekomst op verschillende manieren en langs verschillende routes worden uitgewerkt. Belangrijk is dat het pad de unieke kwaliteiten van het gebied versterkt en behoudt. Wat de mogelijkheden zijn, wordt in een latere fase in goed overleg met betrokkenen uitgewerkt. De focus ligt nu op het verbinden van het nieuwe Zwolse centrum.
Benieuwd naar het inspiratiedocument? Lees het op www.zwolle.nl.