KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Forse injectie voor vrijwilligerswerk in Zwolle

Zwolle – Het percentage vrijwilligers in Zwolle moet de komende drie jaar terug naar 68%, het niveau van vóór de coronacrisis. Het belang van vrijwilligers voor de samenleving is zo groot, dat de gemeente voor ondersteuning van vrijwilligers achtenhalve ton vrijmaakt. Daarvoor worden de vrijwilligers in Zwolle op tal van manieren ondersteund en gewaardeerd.

Het aantal vrijwilligers in Zwolle ligt van oudsher op het hoogste niveau van alle grote steden in Nederland. De toegevoegde waarde van alle Zwolse vrijwilligers komt overeen met zesduizend voltijdbanen. Sport, onderwijs, jeugdwerk en zorg behoren tot de sectoren waar vrijwilligers een grote bijdrage leveren. De omschakeling van formele naar informele zorg, de vluchtelingenopvang en de voedselbank zijn ondenkbaar zonder vrijwilligers.

Zingeving

Toch groeit het aanbod van vrijwilligers niet mee met de vraag. Terwijl de toeloop naar de Voedselbanken in Nederland in 2022 met 30% is gestegen, is er steeds minder belangstelling voor bestuurswerk of vrijwillige inzet op vaste dagen. Ook de krapte op de arbeidsmarkt maakt het soms moeilijk om vrijwilligers vast te houden. Er zijn ook pluspunten: de behoefte aan zingeving, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk, groeit, en de stijgende levensverwachting maakt dat steedss meer ouderen nog vitaal zijn en zich graag voor anderen willen inzetten.

Trend keren

Zwolle wil daarom de trend keren. Tijdens de coronacrisis is het percentage vrijwilligers in de stad gedaald van 69 (2020) naar 61 (2022). Met een fors pakket maatregelen, dat in overleg met een groot aantal organisaties in Zwolle is bedacht, wordt getracht vrijwilligers te ontzorgen en gemotiveerd te houden. Er komt één loket (ZwolleDoet!) voor alle ondersteuning en scholing van vrijwilligers en een laagdrempelige wegwijsfunctie. Er wordt een vrijwilligersnetwerk opgezet om te leren van elkaar en uitwisseling te vereenvoudigen.

Autonomie

Naast deze ondersteuning, worden ook stappen gezet om de motivatie van vrijwilligers op peil te houden. Gebleken is dat veel mensen graag iets willen doen op een thema, bijvoorbeeld armoede of vluchtelingenopvang, zonder voorkeur voor een organisatie. Dat wordt makkelijker gemaakt. Ook moet de autonomie van vrijwilligers worden gerespecteerd, bijvoorbeeld door het makkelijker te maken om te switchen, of hulp en steun om bestuurswerk laagdrempeliger te maken.

Om de motivatie te versterken wordt voorts ingezet op een inclusiever vrijwilligersbeleid, maatregelen tegen grensoverschrijdend gedrag en méér eenheid in de waardering die organisaties hun vrijwilligers bieden.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren