EconomieVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolse studenten betalen gemiddeld 100 euro te veel voor kamerhuur

Zwolle – Driekwart van de uitwonende studenten betaalt een hogere huur dan volgens het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen is toegestaan. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

In het onderzoek werden 17 studentensteden op een rijtje gezet. Gemiddeld betalen studenten voor een kamer in deze studentensteden €58,33 per maand te veel. In Zwolle gaat het om een bedrag van € 97,73 (gemiddelde van alle studenten die te veel betalen).

Dit bedrag is gebaseerd op de gemiddelde overschrijding van de maximaal toegestane huur voor een kamer. De maximale prijs wordt berekend volgens het puntenwaarderingssysteem van het Woningwaarderingsstelsel. Een wettelijk vastgesteld systeem.

Nu ligt de gemiddelde afwijking van de puntenhuur met ruim 71 euro iets lager in Zwolle. Dit komt doordat er ook studenten zijn die minder betalen dan de maximaal toegestane huurprijs.


Zwolle

Gemiddelde huurprijs: 327,98
Gemiddelde puntenhuur: 256,60
Gemiddelde afwijking van puntenhuur: +71,38
Gemiddeld te veel betaald: 97,73
Percentage respondenten te hoge huur: 81,40%
Gemiddelde oppervlakte: 16,91
Gemiddelde prijs per m2:  21,25
Gemiddeld per m te veel: 5,12
Gemiddeldes per stad 17: Zwolle (N=43)
Zwolle schommelt met haar gemiddeldes om de landelijke cijfers heen. De gemiddelde huurprijs ligt
iets hoger met €327,98. De gemiddelde afwijking van de maandelijkse gevraagde huurprijs en de
wettelijke puntenhuur is wel een flink bedrag, deze komt uit op +€71,38.

 

huurprijs
Bron: Check je Kamer Rapportage 2015 door Landelijke Studenten Vakbond
gemiddelde afwijking puntenhuur
Bron: Check je Kamer Rapportage 2015 door Landelijke Studenten Vakbond

Andere steden

In Amsterdam is de situatie het ergst. Hier zijn studenten maandelijks maar liefst €138,12 te veel kwijt aan huur. Na Amsterdam is Utrecht de stad met de grootste huur overschrijdingen. Hier betalen studenten gemiddeld €102,15 per maand te veel. De huisjesmelkerij beperkt zich echter niet tot de steden met de grootste kamernood. In alle studentensteden, behalve Enschede en Wageningen, zijn de huren gemiddeld hoger dan op basis van het puntensysteem zou mogen. Wirken: “Wettelijke huurbescherming voor studenten is slechts een papieren werkelijkheid. In de praktijk betaalt vrijwel iedere student te veel.”

Huisjesmelkerij

De LSVb roept studenten op te controleren of zij ook een te hoge huurprijs betalen op Checkjekamer.nl. Voorzitter StefanWirken:”Het is belangrijk om actie te ondernemen als je te veel huur betaalt. Het kan je veel geld schelen en je helpt hiermee de strijd tegen huisjesmelkerij.” Studenten die te veel betalen kunnen in veel studentensteden terecht bij huurteams. Zij helpen studenten met de stap naar de huurcommissie om de huur te verlagen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button