KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleRegio

Zwols college burgemeester en wethouders controleert provincie over windenergie

Zwolle – Het Zwolse college van burgemeester en wethouders wil voorkomen dat provinciaal beleid de gemeentelijke visie en werkwijze over windenergie verzwakt. Dat blijkt uit een brief die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Ze vragen Gedeputeerde Staten nieuw beleid vast te stellen waarmee onder meer het plaatsen van windturbines in groepjes mogelijk is. Gedeputeerde Staten heeft deze motie uitgewerkt in voorlopig beleid, waarin voorkeursgebieden wind zijn aangewezen waarbinnen men windmolens kan plaatsen.

Naast de aangewezen voorkeursgebieden wind is het op basis van dit voorgenomen beleid mogelijk om buiten deze gebieden windturbines op te richten als het om minimaal 4 turbines gaat.

Dit voorlopig beleid is inmiddels uitgewerkt in twee ontwerp programma’s. De provincie heeft een maximale hoeveelheid op te wekken windenergie vastgesteld. Daarnaast is er in het ontwerp van de instructieregels van de Omgevingsverordening een bepaling opgenomen. Die zegt dat alleen medewerking wordt verleend aan nieuwe windinitiatieven als deze passen binnen de programmeringsafspraken tussen gemeente en provincie.

Zienswijze

In hun zienswijze wil het college voorkomen dat de maximaal op te wekken hoeveelheid energie stijgt van 225 GWh naar 400 GWh, wat de provincie wil. Bovendien wil zij meer aandacht voor de gebiedsprocessen in de kansrijke locatie Haerst en het lokaal eigendom. Tevens heeft ze de provincie verzocht haar instructieregel zon te heroverwegen, omdat het college twijfels heeft bij de juridische houdbaarheid van dit beleid, waar de uitvoering en de eventuele juridische vragen bij de gemeente ligt.

Ook de gemeenten Dalfsen, Staphorst en Zwartewaterland spelen een rol in dit proces.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button