Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Zwolle krijgt bloemenlint ter grootte van twee voetbalvelden

Zwolle is straks een gigantisch bloemenlint rijker! En dat heeft de Overijsselse hoofdstad te danken aan maar liefst 131 buurtinitiatieven, scholen, zorginstellingen en andere maatschappelijke organisaties. Op initiatief van Groene Loper Zwolle zaaien zij op de Dag van de Aarde (22 april) een bloemenlint in ter grootte van ongeveer twee voetbalvelden! Een paradijs voor bijen, vlinders en andere insecten. En dat het er prachtig uitziet is natuurlijk mooi meegenomen.

De deelnemers van de zaaiactie zaaien gezamenlijk zo’n 12.000 m2 in, verdeeld over boomspiegels, buurttuinen, perkjes en braakliggende stukken grond door heel Zwolle. Om het bloemenlint zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de Zwolse bijen, vlinders en andere insecten heeft de Groene Loper gekozen voor een heus Zwols inheems zaadmengsel, met zaadjes van onder andere de Gewone Margriet, de Gele Morgenster en de Circhorei.

Zaaien in tijden van corona

Halverwege de voorbereidingen van het bloemenlint ging Nederland vanwege corona op slot en werd het spannend of de zesde editie van deze zaaiactie nog wel doorgang kon vinden. Want: hoe krijgen we die grote zadenpakketten bij alle deelnemers, als ze ze niet kunnen komen halen? En wil en kan iedereen nog wel meedoen?

Een overbodige zorg, zo bleek. Met wat teamwork op afstand en de fantastische inzet van aantal vrijwilligers die de zadenpakketten veilig aan huis afleverden, kan de zaaiactie gewoon doorgaan. Sterker nog: met 131 deelnemende partijen die 12.000 m2 gaan inzaaien, mogen we zelfs spreken van een recordeditie! En dat we het aantal zaaiers moeten uitdunnen tot twee à drie per organisatie, om de RIVM regels te kunnen waarborgen, nemen we dan maar voor lief.

Bloemenlint

Een bloemenlint is een aaneengeschakelde ketting van tuinen, perken, boomspiegels en braakliggende stukken grond met kleurrijke bloemen waar insecten zoals bijen en vlinders van houden. Hiermee is er in Zwolle extra voedsel te vinden voor bijen en alle kleurrijke bloemen geven de stad ook een vrolijke uitstraling.

Groene Loper Zwolle

Het aanleggen van het bloemenlint is één van de activiteiten die groene initiatieven gezamenlijk organiseren onder de paraplu van de Groene Loper Zwolle. De Groene Loper Zwolle is een samenwerkingsverband tussen tientallen groene bewonersinitiatieven en heeft als missie bewoners en bedrijven te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit in hun eigen leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Zwolle.

Het bloemenlint en Groene Loper Zwolle worden mede mogelijk gemaakt door gemeente Zwolle en provincie Overijssel.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button