Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle en Rijk werken samen op kantorenmarkt

De Rijksoverheid en de gemeente Zwolle gaan nauw samenwerken om leegstand van rijkskantoren te voorkomen en nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken als rijkskantoren vrij komen. Nieuwe kantoren voor het Rijk en andere gebruikers moeten liefst vlakbij het station staan.

De Zwolse burgemeester Meijer en minister Blok (Wonen en Rijksdienst) hebben afspraken daarover ondertekend. Die sluiten aan bij eerdere plannen van Zwolle om leegstand van kantoren tegen te gaan, en bij de brief van minister Blok aan de Tweede Kamer over het afstoten en transformeren van rijksvastgoed dat vrij komt. Binnenkort maakt Blok soortgelijke afspraken met de gemeente Den Haag.

Belastingdienst
De Belastingdienst heeft twee grotere kantoorpanden in Zwolle (aan de Burgemeester Drijbersingel en de Van Wevelinkhovenstraat). Die zijn verouderd en liggen niet in de buurt van het station. Op z’n vroegst in 2016 zal de Belastingdienst die panden verlaten.

De gemeente Zwolle en het Rijk zullen samenwerken om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het gebied waar de kantoren nu staan. Te denken valt aan transformatie naar woningen en/of culturele bestemmingen.

Verkenning
Verder zullen het Rijk en de gemeente een verkenning uitvoeren naar kansen op de Zwolse kantorenmarkt in de periode tot 2020 en de behoefte van het Rijk.
Voor het Rijk zijn een paar punten belangrijk:
het besparen van kosten en flexibeler werken;
gecombineerde huisvesting voor verschillende diensten in rijkskantoren, vlakbij stations of centraal gelegen;
het voorkomen van leegstand;
bij het afstoten van leegkomende kantoren opereert het Rijk transparant, openbaar en marktconform.

Kleiner
De Rijksoverheid wordt kleiner; er komen minder ambtenaren en door flexwerken kunnen zij met minder kantoorruimte toe. Het Rijk heeft tot 2020 dertig procent minder kantoorruimte nodig. Landelijk kan het Rijk vanaf 2020 elk jaar 170 miljoen euro besparen op vastgoed.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Altijd direct op de hoogte van het spraakmakende en laatste nieuws uit Zwolle? Met het inschakelen van gratis website push notificaties mis je niets. Ja prima! Nee