KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Zomertip: leg een geveltuintje aan

Zwolle – Lang niet iedereen die in onze stad woont heeft een eigen tuin voor het huis. En op sommige plekken is (bijna) geen ruimte voor bomen of ander groen. Hoe leuk is het dan om een geveltuin aan te leggen en zelf de straat groener te maken?

Hoe je dat kan doen, staat hieronder. En neem voor het begin altijd even contact op met de wijkbeheerder in het eigen stadsdeel om samen ter plekke de mogelijkheden te bespreken.

Aanleggen van een geveltuin

Een geveltuin is een smalle strook groenvlak langs de gevel, muur of schutting van een woning. Als iemand daar bijvoorbeeld één of meerdere planten neerzet krijgt men direct een heel andere sfeer en haalt het groen de straat in. Ook heeft dit een positief effect op het klimaat in de straat.

En wie bloemen plant, trekt ook vlinders, insecten en vogels aan. Een geveltuin hoeft niet duur te zijn want met een simpele zonnebloem is er al een groot effect.

Tip: Overleg ook eens met de buren. Misschien komt u samen op nog leukere ideeën en ontstaat er zelfs een geveltuinenstraat!

Er is ook een speciale klimaatsubsidie voor gezamenlijke initiatieven van inwoners is? Allemaal een geveltuin met een bijdrage van het Waterschap.

Spelregels

Een geveltuin mag maximaal 45 cm (anderhalve stoeptegel) diep zijn en 40 cm de grond in, in verband met ondergrondse kabels en leidingen.  Zorg voor beplanting die binnen het planten vak blijft. Overhangend en stekelig groen hindert de voetgangers. Van de verwijderde stoeptegels kan een opstaande rand langs de geveltuin gemaakt worden. Zo verzakt de stoep niet.
Men is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin. De grond blijft eigendom van de gemeente.  Tussen de rand van de geveltuin ende rand van de stoep moet minimaal 1.20 meter vrijgehouden worden om te lopen. Wie een geveltuin wil aanleggen en daardoor de stoep smaller dan 1.20 meter maakt, moet eerst het initiatief bij het Wijkservicepunt van uw wijk melden. De wijkbeheerder komt dan graag langs om samen te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Beplanting

Kies planten die passen bij de plaats van uw geveltuin en houd rekening met de zon of de schaduw. Plant u klimplanten? Bind deze dan op tegen de muur of aan een hekwerkje.
Plant in verband met de beperkte ruimte geen bomen of grote heesters.
Plant ook geen planten met door­nen. Voorbijgangers kunnen zich er aan bezeren.

Regenton

Denk eens aan een regenton zo diep en breed als een stoeptegel, bijvoorbeeld tussen twee woningen en twee geveltuintjes in. Zo heb je altijd water bij de hand om de geveltuintjes te bewateren. Er zijn tevens diverse subsidiemogelijkheden.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button