Nieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Windesheim student wint Siemens ontwerpwedstrijd

Windesheimstudent Maarten Sietzema heeft een internationale ontwerpwedstrijd van Siemens gewonnen. Zijn ontwerp voor een innovatieve USB flashdrive wordt nu door Siemens in productie genomen.

Flexibele USB

Sietzema, vierdejaars student Industrieel Product Ontwerpen bij Windesheim, ontwierp voor Siemens de “OWH Snap”: een innovatieve USB flashdrive. Sietzema: ‘USB flashdrives zijn er natuurlijk in vele soorten en maten. Na wat korte research had ik al snel bedacht om een flexibele variant te maken. Met een magneetje kun je de flashdrive als een soort paperclip gebruiken door hem om je papieren te klemmen, om kabels of oordopjes bij elkaar te houden of om aan je laptoptas of vast te maken.’

Mooi en betaalbaar

Aan de ontwerpwedstrijd van Siemens deden wereldwijd 150 ontwerpers mee. In de finale nam Sietzema het tegen drie andere ontwerpers op. Uiteindelijk had hij van de vier finalisten het beste antwoord op de vraag hoe zijn ontwerp betaalbaar in productie genomen kon worden. Sietzema: “Siemens wilde natuurlijk niet alleen een mooi ontwerp, maar ook een realistisch en betaalbaar product. Het voordeel van mijn ontwerp is dat je de flashdrive in één keer kunt produceren. Hierdoor kun je meerdere stappen in het productieproces elimineren, waardoor het een stuk goedkoper wordt.”

€ 3.000 en eeuwige roem

Als winnaar ontvangt Sietzema € 3.000 en – nog belangrijker misschien – eeuwige roem. Zijn ontwerp wordt namelijk door Siemens in productie genomen en gebruikt als relatiegeschenk voor werknemers en businesspartners van Siemens; met Sietzema’s naam op de verpakking.

Gerelateerde artikelen

Back to top button