EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hornbach Zwolle komt er waarschijnlijk nog lang niet

De Raad van State heeft vandaag een advies afgegeven over de perikelen rond het bestemmingsplan “Blaloweg en Katwolderweg” waar de Honrbach zich wil vestigen. Concurrenten Gamma en Praxis hebben al diverse rechtzaken aangespannen tegen de gemeente Zwolle om te voorkomen dat concurrent Hornbach zich in Zwolle gaat vestigen op het voormalige Shell-terrein en omgeving.

De raad van de gemeente Zwolle heeft op 3 februari 2014 het bestemmingsplan “Blaloweg en Katwolderweg” vastgesteld. Het plan maakt de vestiging van een bouwmarkt met tuincentrum mogelijk op een braakliggend perceel op het bedrijventerrein Voorst A.

Het plan is vastgesteld op verzoek van Katwolde Projecten B.V. die samen met Hornbach Holding B.V. ter plaatse een nieuwe Hornbach vestiging wil realiseren. De bouwmarkt zal een bedrijfsvloeroppervlak van 16.500 m2 hebben.

De Praxis, gevestigd op de Marslanden in Zwolle, heeft op 1 april 2014 beroep ingesteld tegen het bestemmingsplan. En ook de Gamma (met een locatie vlak bij de toekomstige Hornbach) en omwonenden hebben beroep ingesteld tegen het bestemmingsplan.

Eén van de belangrijkste argumenten van de Praxis en Gamma is dat de gemeente niet alle milieu technische eisen heeft onderzocht. Zo zou geen rekening zijn gehouden met het nabij gelegen Argos Oil en de daarmee gepaard gaande veiligheidsaspecten die zouden moeten zijn meegenomen in de goedkeuring van het plan.

Vandaag heeft staatsraad advocaat-generaal Widdershoven geconcludeerd dat de beide concurrenten niet zelf zich mogen beroepen op de veiligheids- en milieuaspecten omdat deze niet rechtstreeks hun eigen directe belang beschermen. Wel mogen Praxis en Gamma een beroep doen op deze aspecten voor omwonenden en bezoekers als deze dat zelf niet doen.

De Raad van State zal overigens nog wel alle ingediende bezwaren inhoudelijk moeten behandelen waarbij het advies van Widdershoven wordt meegenomen voor de inhoudelijke beoordeling.

De kans is nu groot dat het bestemmingsplan alsnog van tafel moet. Zwolle zal dan opnieuw een bestemmingsplan moeten neerleggen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button