Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Wijzigingen halen en brengen van grof huisvuil en grof tuinafval in Zwolle

Zwolle – Vanaf 1 april 2021 gaat er iets veranderen in de haal- en brengservice van grof huisvuil en grof tuinafval in Zwolle. Elk huishouden kan vanaf die datum twee keer per jaar gratis een tuinzak voor grof tuinafval aanvragen, één keer gratis grof huisvuil aan huis laten ophalen en jaarlijks in totaal 500 kg grof huisvuil en/of grof tuinafval gratis naar het milieubrengstation van ROVA brengen.

Wilt u vaker gebruik maken van de diensten voor halen en brengen van grofvuil? Voor het vaker gebruik maken van de diensten voor halen en brengen van grofvuil kan er een kostendekkende vergoeding worden betaald.

Waarom deze verandering?

De gemeente voert deze verandering door om de afvalverwerkingskosten beheersbaar te houden en eerlijker te verdelen. Ook wil ze de hoeveelheid restafval zo verder terugbrengen.

Een kleine groep huishoudens maakt relatief veel gebruik van de diensten. Voor verreweg de meeste Zwolse huishoudens zijn de genoemde hoeveelheden ruim voldoende. Het merendeel van de huishoudens komt namelijk maximaal één keer per jaar bij het milieubrengstation van ROVA aan de Rijnlandstraat. Gemiddeld wordt er 75 kg afval per bezoek gebracht. Ook van de tuinzak en de ophaalservice voor grof huisvuil wordt gemiddeld minder dan één keer per jaar per huishouden gebruik gemaakt.

Huishoudens die meer gebruik willen maken van de haal- en brengservice van grofvuil kunnen dat straks nog steeds, maar betalen een kostendekkende vergoeding wanneer zij boven de nieuwe maximum hoeveelheden uitkomen.

Nieuw begin

De nieuwe regels gaan in op 1 april 2021. Deze datum telt nog niet mee voor de aantallen voor 2021 Op 1 januari van elk jaar krijgen huishoudens weer nieuw tegoed voor dat betreffende jaar.

Haal- en brengservice gebruiken

Inwoners die een tuinzak willen bestellen of grof huisvuil willen laten ophalen, kunnen daarvoor een afspraak maken via de website van ROVA, de ROVA-app of het Klantcontactcentrum van ROVA. Hierin verandert dus niets. Wel is daarbij vanaf 1 april ook uw ROVA-pasnummer nodig. Hierop wordt namelijk bijgehouden hoeveel tegoed het huishouden nog heeft. Ook voor het milieubrengstation is een ROVA-pas nodig?

Wat is grof huisvuil en grof tuinafval?

Grof huisvuil is afval uit de inboedel van een woning, dat te groot of te zwaar is voor de restafvalcontainer. Bijvoorbeeld een bank, matras of tapijt. Afval dat “nagelvast” in of bij de woning zat, bijvoorbeeld een keukenkastje of deur, valt hier niet onder. Dit is bouw- en sloopafval.

Grof tuinafval is afval uit de tuin dat te groot of te zwaar is voor de gft-container. Zoals snoeiafval en grote hoeveelheden gemaaid gras of bladeren.

Kosten

Wanneer het tegoed van dit jaar op is, maar er nog wel grofvuil gebracht of opgehaald moet worden, geleden de volgende kosten:

Extra keer tuinzak laten brengen en ophalen: €25,- per zak
Extra keer grof huisvuil laten ophalen: €40,- per kubieke meter
Extra grof huisvuil brengen: €27,- per 100 kg, met uitzondering van harde plastics en vloerbedekking (€23,50 per 100 kg)
Extra tuinafval brengen: €8,10 per 100 kg
Voor het wegbrengen van autobanden, dakleer en grond & zand naar het milieubrengstation geldt voortaan vanaf de eerste kilo een vergoeding. Voor alle andere soorten afval dat wordt weggebracht, veranderen de kosten niet. Het wegbrengen van metaal, textiel, glas en karton naar het milieubrengstation blijft bijvoorbeeld gratis.

Informatie breng- en haalservice
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button