KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Wethouder Spaans: onvoldoende perspectief op halen energieopgave

Zwolle – Het algemene beeld is dat de RES-regio West-Overijssel goed op gang is gekomen maar dat er nog onvoldoende perspectief is op het halen van de totale energieopgave en de gewenste verhouding wind- en
zonenergie (60-40%). Dat blijkt uit een nota die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De gemeente Zwolle is zowel bestuurlijk als ambtelijk actief betrokken bij de RES West-Overijssel en de subregionale samenwerking met Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland (ZSDZ). Ze verwacht dat ze haar bod in deze samenwerking zal gaan halen, maar in een andere verhouding dan gewenst. In Zwolle is het (wind) zoekgebied Tolhuislanden vastgesteld. Het gebiedsproces vordert volgens planning en Zwolle ligt op schema qua hoeveelheid duurzame energieproductie voor de periode tot 2030.

Kansrijke windlocatie

De kansrijke windlocatie Haerst(erbroek) en De Ruiten, zoals in het coalitieakkoord verwoord, is in een pril stadium (verkenning met gebied zelf) van ontwikkeling. Mogelijke opwek van duurzame energieproductie wordt (nog) niet meegeteld.

Bij het vaststellen van RES 1.0 heeft de Zwolse gemeenteraad besloten dat de gemeente Zwolle als stadsgemeente met relatief weinig ontwikkelruimte voor windenergie een bescheiden rol speelt bij de ambitie van de regio om te komen tot een verhouding van 60% wind en 40% zon.

Het Zwolse bod betrof 16% opwek uit wind en 84% uit zon. Met de huidige inzichten, en gebaseerd op de RES-meettechniek, verwacht de wethouder dat Zwolle haar bod voor 2030 gaat realiseren met ongeveer 40% wind en 60% zon. Ze blijft zich inzetten voor de regionale opgave.

Raakt Zwolle

Indirect raakt dit wel Zwolle, en eigenlijk de hele samenleving. Energie opwek uit wind is stabieler en vraagt minder (kosten en inzet) van de netwerkbeheerder.

In de eerste RES (RES 1.0, vastgesteld in 2021) zijn plannen gemaakt, samenwerkingen opgebouwd en ambities uitgesproken. Zwolle komt nu vervolgens in een fase waarin de ambities gerealiseerd moeten worden. Vaststelling van de RES 2.0 door de raden, Staten en algemeen bestuur is verwacht in het voorjaar van 2024.

 

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button