Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Wassende water’ machine test sterkte van de dijk Zwolle Zuid

Zwolle – Hoe sterk is de grasmat van de dijk tussen Zwolle en Olst? Dat wil het Waterschap WDO Delta graag weten. Daarom heeft ze in het Oldenelerpark, nabij de oude IJsselcentrale locatie, een stellage gebouwd. Deze stellage gaat de komende vijf weken harde golven en hoogwater nabootsen.

Dit zogenaamde ‘Gras op Zand’ onderzoek wordt uitgevoerd om te kijken hoe sterk de dijk is. Deze informatie is belangrijk voor het dijkversterkingsproject Zwolle-Olst dat de komende jaren uitgevoerd gaat worden. WDODelta is er tot nu toe vanuit gaan dat de bekleding van de hele dijk vervangen moet worden. Maar wellicht is dit niet nodig. Dit moet blijken uit de uitkomsten van het onderzoek.

Vandaag was RTV Focus aanwezig bij de stellage, en waterbouwdeskundige Joost Frakking legde uit hoe de stellage werkt en wat het nut van deze testen is.

© RTV Focus – Tom Neijensteijn
Hoogwaterbeschermingsprogramma De dijkversterking IJsseldijk Zwolle-Olst is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Hiermee staan Rijkswaterstaat en de waterschappen komende jaren aan de lat van de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. Meer dan 1100 km dijken en 256 sluizen en gemalen moeten tot 2028 aangepakt worden. Verspreid over bijna 300 projecten in het hele land, langs kust, langs meren en langs grote rivieren.
© RTV Focus – Tom Neijensteijn

Gerelateerde artikelen

Back to top button