LifestyleNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vuurwerk en carbid; Hoe heurt het eigenlijk in Zwolle?

Zwolle – Vuurwerk afsteken of met de melkbus en carbid in de weer. De één vindt het leuk, de ander heeft er helemaal niets mee. Binnen de gemeente Zwolle gelden voor het afsteken van vuurwerk en carbid een aantal regels. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Carbidschieten

  • De minimumleeftijd voor carbidschieten is 16 jaar. Carbidschieten mag alleen overdag van 10.00 uur tot 18.00 uur op oudejaarsdag.
  • Er mag alleen geschoten worden met een bal als projectiel. Het vat waarmee wordt geschoten, meestal een melkbus, mag niet groter zijn dan 40 liter.
  • Carbidschieten mag alleen op de aangewezen locaties.
Locaties carbidschieten

Vuurwerk

  • De afsteektijden voor vuurwerk zijn landelijk vastgesteld. Het afsteken van vuurwerk mag alleen op maandag 31 december vanaf 18.00 uur tot dinsdag 1 januari 02.00 uur.
  • Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd iemand moet hebben om het vuurwerk af te mogen steken. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk.
12 jaar –  Kindervuurwerk met weinig gevaar en bijna geen geluid, zoals sterretjes en bengaalse lucifers.

16 jaar –  Klein vuurwerk met weinig gevaar en laag geluidsniveau.

18 jaar –  Groot vuurwerk met middelmatig gevaar en een voor de gezondheid onschadelijk geluidsniveau.

  • De gemeente Zwolle vraagt iedereen zoveel mogelijk rekening te houden met elkaar. Steek daarom geen vuurwerk af dichtbij verzorgings- of verpleeghuizen, bij kerken of kinderboerderijen.
  • Vanaf deze jaarwisseling stelt het kabinet extra eisen aan het afsteken van vuurpijlen. Wie zonder een goedgekeurde lanceerstandaard vuurpijlen afschiet loopt het risico een bekeuring te krijgen. Het afschieten van vuurpijlen wordt hierdoor veiliger met minder letsel als gevolg.
  • Ook mag je nog maar maximaal 25 kilogram vuurwerk in huis hebben

Brievenbussen afgesloten

Om te voorkomen dat post beschadigd raakt door vuurwerk, sluit PostNL rond de jaarwisseling veel brievenbussen af. Ook zijn inmiddels de parkeermeters in vele delen van de stad voorzien van een ijzeren beschermkap.

Melden overlast carbidschieten

Het melden van overlast door carbidschieten kan bij de gemeente Zwolle op oudejaarsdag van 9.00 uur tot 18.00 uur via telefoonummer 06 – 218 749 18.

Buiten deze tijden kan men de politie bellen via telefoonnummer 0900 8844.

Melden vuurwerkoverlast

Het melden van overlast door vuurwerk kan bij de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Tussen 07.00 uur en 23.00 uur kunt U vuurwerkoverlast ook melden via een persoonlijk bericht op Facebook of Twitter. U hoeft hier de politie Zwolle niet voor te volgen.

Controles

Gemeente en politie houden toezicht op het naleven regels ten aanzien van tijden, locaties, de minimum leeftijden en de specifieke afspraken over carbidschieten. Overtreding van de regels kan een boete opleveren.


Let op uw hond tijdens de jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling en de dagen ervoor merkt de Zwolse dierenambulance dat er veel meldingen komen over loslopende honden en weggelopen honden.

Door vuurwerk schrikken de dieren en gaan er in paniek vandoor. De dierenambulance adviseert hondenbezitters om hun hond aangelijnd te houden rond de jaarwisseling, ook op de losloopterreinen.

Raakt U uw hond kwijt tijdens het uitlaten of ontsnapt uw hond uit uw woning? Ga niet eerst uren zelf zoeken. Bel direct de dierenambulance via 06-251 205 05. Zij schrijven uw gegevens en het signalement van uw hond op.


Opruimen

Ruim na het afsteken van vuurwerk direct de vuurwerkresten op, maak het nat en gooi het afval in de grijze restafvalcontainer of de ondergrondse restafvalcontainer.

Vuurwerk dat op straat blijft liggen belandt als zwerfvuil in de natuur en kan hier tijdenlang rondzwerven. Dit ontsiert het straatbeeld maar is ook schadelijk voor planten en dieren.

Kinderen gaan vaak op zoek naar vuurwerk dat niet is afgegaan. Zij proberen dit opnieuw af te steken. Door vuurwerkafval op te ruimen zorgt u voor een schone en veilige buurt.


Maar wat als het fout gaat?

Tijdens de jaarwisseling wordt er weer heel wat afgestoken. Maar wat als dat fout gaat? Weet U wat U moet doen als U, uw buurman, vriend of of familielid ineens vuurwerk in het oog krijgt? Dokter Tjeerd de Faber van het oogziekenhuis Rotterdam legt het in de onderstaande video kort maar krachtig uit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button