Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbal

Voorbeschouwing PEC Zwolle – Fortuna Sittard

PEC Zwolle speelt zondag opnieuw voor eigen publiek. Na de zege van afgelopen zondag tegen FC Emmen en de nederlaag bij titelverdediger PSV op donderdag, is zondagmiddag om half drie Fortuna Sittard te gast in het MAC3PARK stadion.

Groter kon het contrast eerder dit seizoen in Sittard niet zijn met de voorlaatste ontmoeting met de Fortunezen op Limburgs grondgebied. Op Tweede Paasdag in april 2012 zette FC Zwolle middels een doelpunt van Arne Slot een grote stap naar de titel. Voor het uitvak werd na afloop in de modder al de eerste polonaise ingezet. Vier dagen later ging de schaal in eigen huis de lucht in. Dit seizoen viel er na afloop van de ontmoeting met de ploeg van René Eijer weinig te vieren in of voor het uitvak. Met een 3-0 nederlaag, mede door twee goals uit een strafschop, verliet PEC Zwolle met het schaamrood op de kaken het stadion van Fortuna Sittard.

Fortuna Sittard kent een behoorlijk seizoen en heeft ook net als de andere twee promovendi nog alle kans om rechtstreeks in de Eredivisie te blijven. Wat opvalt wanneer de ranglijst erbij wordt gepakt, is het doelsaldo van de Limburgers. Op sc Heerenveen na heeft geen enkele ploeg in het rechterrijtje meer gescoord dan Fortuna Sittard (45). Spits Andrija Novakovic scoorde dit seizoen al achtmaal, net zoveel als Vito van Crooij en zelfs een doelpunt meer in vergelijking met Mike van Duinen. Novakovic is bovendien een bekende van Jaap Stam. De Amerikaan staat onder contract bij Reading, de voormalig werkgever van Stam. Eerder dit seizoen was Novakovic niet van de partij, maar was Mark Diemers met twee rake strafschoppen de kwelgeest van Zwolle.

Ook Diemers heeft er deze competitie al vijf in liggen. Kanttekening is wel dat Fortuna Sittard ook al de nodige treffers tegen kreeg. Tot voor kort was de Sittardse defensie de meest gepasseerde van de Eredivisie (64), maar na de vijf tegengoals van afgelopen woensdag heeft nu FC Emmen (68) de meeste tegengoals. Vijf keer dit seizoen werd ‘de nul’ gehouden, zo ook woensdag tegen ADO Den Haag (0-0). Tegen PEC Zwolle was de eerste keer, daarna lukte het ook nog thuis tegen Heracles Almelo (3-0), op bezoek bij Feyenoord (0-2) en thuis tegen FC Groningen (0-0).

Bij Zwolle is het wat doelsaldo betreft net andersom. Scoren gaat moeizaam, maar achterin gaat het naar behoren. Negen competitiewedstrijden al hoefden de Blauwvingers geen tegentreffer te incasseren. Achtmaal stond Mickey van der Hart onder de lat, alleen thuis tegen NAC Breda was Diederik Boer mede verantwoordelijk voor de clean sheet. In de laatste twee thuiswedstrijden tegen AZ (0-0) en FC Emmen (3-0) tankte de achterhoede, die tweemaal op enkele posities gewijzigd was, dan ook het nodige vertrouwen. Bovendien werd er tegen Emmen meer dan twee keer gescoord en dat was sinds de krankzinnige 4-3 zege op FC Utrecht (3 februari) niet meer gebeurd. Een overwinning op Fortuna Sittard zou niet alleen een revanche betekenen op de wedstrijd in Limburg, maar ook het vertrouwen nog sterker maken met het oog op de laatste competitiewedstrijden van dit seizoen.

Dennis Higler heeft zondagmiddag vanaf half drie de leiding over PEC Zwolle – Fortuna Sittard. Assistent-scheidsrechters zijn Joost van Zuilen en Mark Strijker. Official is Laurens Gerrets. VAR in Zeist is Martin Pérez, geassisteerd door Dyon Fikkert.

Gerelateerde artikelen

Back to top button