SportVoetbalVoorpagina

[Video] Voorbeschouwing AZ – PEC Zwolle

Zwolle – Zaterdagavond reist PEC Zwolle af naar Alkmaar voor de belangrijke uitwedstrijd tegen AZ. Het duel tussen de huidige nummers zes en acht begint om 19.45 uur. Een overwinning van de Blauwvingers brengt de teams op hetzelfde puntentotaal, terwijl een zege van AZ het gat vergroot tot zes punten.

Onderlinge confrontaties

De geschiedenisboeken zijn PEC Zwolle niet goed gezind. De Zwollenaren wonnen slechts drie van de veertien Eredivisie-ontmoetingen in Alkmaar. Uit de drie meest recente ontmoetingen hield het team geen punt over. Afgelopen seizoen was AZ met 1-0 te sterk, de twee jaargangen daarvoor met 2-1 en 4-0. De laatste driepunter van de Blauwvingers dateert van 1986. Het werd toen 1-3 in de Alkmaarderhout. Eerder dit seizoen wist PEC Zwolle in eigen huis wel van AZ te winnen. Medio december stond er na negentig minuten een 2-1 eindstand op het scorebord. In een uitverkocht IJsseldelta stadion werden de doelpunten gescoord door Queensy Menig en Kingsley Ehizibue.

Vorm

De Alkmaarders verkeren momenteel niet in een grandioze vorm. Uit de laatste drie wedstrijden werd slechts één punt gehaald. Er werd verloren tegen PSV en sc Heerenveen, enkel tegen FC Twente werd er gelijkgespeeld. Om zeker te zijn van play-offs Europa League, heeft AZ dan ook snel weer een overwinning nodig. PEC Zwolle staat momenteel op de achtste plaats. Ervan uitgaande dat de bekerfinalisten Feyenoord en FC Utrecht bij de eerste zeven eindigen, geeft ook deze achtste plaast recht op play-offs Europa League. Wel voelen de Zwollenaren de hete adem van N.E.C. in de nek. De Nijmegenaren staan slechts één punt achter de Blauwvingers en komen aanstaande woensdag naar Zwolle voor een waar ‘zespuntenduel.’ Uit de laatste drie wedstrijden behaalde PEC Zwolle zes punten. In eigen huis werd gewonnen van Roda JC Kerkrade en Willem II, terwijl de reis naar Ajax in Amsterdam geen punten opleverde. Opvallend feitje daarbij is dat de Zwollenaren in de laatste zeven duels een overwinning telkens afwisselen met een nederlaag.

Weerzien

De ontmoeting in Alkmaar is voor een paar spelers speciaal te noemen. Bij PEC Zwolle staat Thomas Lam al het gehele seizoen centraal achterin. De verdediger maakte namens de Alkmaarders zijn debuut in het betaalde voetbal en speelde onder andere Europees voetbal met AZ. Ook voor mede-verdediger Dirk Marcellis is de wedstrijd in Alkmaar extra bijzonder. Hij stond in zijn carrière 125 keer namens AZ binnen de lijnen. Bij de tegenstander staat in de persoon van Ben Rienstra een speler onder contract met een verleden in Zwolle. De middenvelder maakte begin dit seizoen de overstap naar Alkmaar, nadat hij één jaar in de Hanzestad had gespeeld.

PEC Zwolle wordt zaterdagavond in het AFAS-stadion door ruim 270 supporters naar voren gedirigeerd. Scheidsrechter Manschot gaat het duel in goede banen leiden. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Brink, Bluemink en Van der Vrande.

Bron: PEC Zwolle / PEC Zwolle TV

Gerelateerde artikelen

Back to top button