Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleTV KortTV ZwolleVoorpagina

VIDEO – Opening gemaal Harculo in Zwolle-Zuid

Hoogtepunten van het verhaal
  • 30.000 liter per minuut
  • 100 meter leiding onder de dijk door
  • Water vanuit IJssel inpompen naar watergangen Zwolle Zuid

Zwolle – Donderdagmiddag opende dagelijks bestuurslid Henk Oegema van het waterschap het nieuw gebouwde gemaal Harculo. Dit gemaal nabij het Harculosepad 4 in Zwolle – Zuid is gebouwd ter vervanging van het oude gemaal dat was gevestigd in een te slopen gebouw op het terrein van ENGIE (voormalige IJsselcentrale).

‘Het nieuwe gemaal is nodig om voor het juiste waterpeil voldoende water vanuit de IJssel in te kunnen laten in de woonwijk Zwolle – Zuid’ legt Henk Oegema uit. ´Ook biedt het de mogelijkheid voor doorspoeling van het watersysteem en het op peil houden van het water in het achterliggende landelijk gebied. Voldoende doorstroming heeft een positieve invloed op de waterkwaliteit´.

Flinke slok water

Het gemaal met een capaciteit van 30 m3 per minuut (30.000 liter) is gebouwd aan de buitenkant van de dijk. Via een ondergrondse leiding van 100 meter lengte en een diameter van 60 cm wordt het water van uit de IJssel onder de dijk doorgepompt het gebied in.

Voorbereiding en uitvoering

De voorbereiding van de bouw is verricht door een bouwteam bestaande uit vertegenwoordigers van de aannemer en waterschap. Vanaf april 2017 heeft de bouwcombinatie Aannemersbedrijf Knol Akkrum, Roelofs Den Ham en Mous Waterbeheer Balk het project uitgevoerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button