Nieuws uit ZwollePolitiekVoorpagina

Verslag: Themadebat Bouwen en Wonen in gemeenteraad Zwolle

Zwolle – Maandagavond acht januari was er in de Zwolse gemeenteraad een themadebat over Bouwen en Wonen. Op de agenda stonden zaken als de zwartewaterzone, de startbouwimpuls, de sloop IJsselhallen en de ontwikkeling Veerallee.

Elke fractie van de gemeenteraad kreeg gelegenheid om haar mening te geven en D66 was de eerste partij die daarmee kwam. Deze partij wil de snelheid en efficiëntie in de bouwplannen bevorderen, maar dat moet niet ten koste gaan van de toekomstbestendigheid. Ze vraagt zich af welke risico’s samenhangen met een versnelling. De huisvestingsverordening ziet zij als een belangrijk instrument, waarmee de gemeente kan sturen op de verdeling van woningen. Meer ruimte voor specifieke doelgroepen juicht de partij toe.

Slecht toegepast

De SP staat te springen om de invoering van de regel Goed Verhuurderschap, maar is niet blij hoe het nu is toegepast. Het meldpunt is te lastig te vinden op Internet. Het vóórkomen van misstanden is niet nieuw, zegt de partij, maar er moet wel een ommekeer plaatsvinden. Wat betreft de huisvestingsverordening zegt deze partij dat de gemeente deze al jaren geleden op orde had kunnen hebben. En waarom zou het regionaal afgestemd moeten zijn, denkt de SP.

Swollwacht richt haar pijlen vooral op het participatietraject en het buitendijks bouwen. Ook klaagt zij erover dat de aantallen toegevoegde woningen die vermeld worden niet netto zijn. De gesloopte woningen staan er immers niet in. Daarmee constateert zij dat de realisatie achter blijft. Ze wil tevens dat de werkwijze van de uitgifte van grond wordt aangepast, naar 1 op 1 uitgifte doorde gemeente aan ontwikkelaars of particulieren.

Park in de uiterwaarden

De PvdA komt met een grafiek over de aantallen opgeleverde huur- en koopwoningen, waaruit blijkt dat sociale huurwoningen wel stijgen, maar met een lager percentage. Ook deze partij is niet zo blij met het bouwen in de uiterwaarden. Zij wil graag een park in de Zwartewaterzone. Ze stelt er vragen bij of toekomstige inwoners van de Spoorzone niet toch met de auto gaan rijden wanneer er parkeerplaatsen komen daar, vooral ook bij Windesheim. Dat zou de partij betreuren. Zij hoopt dat bij de Kranenburgweg het fietspad voor scholieren blijft bestaan.

PvdD is falikant tegen op bouwen in de uiterwaarden bij de Zwartewaterzone. Volgens deze partij is het argument dat er waterbergingen bij komen en er weinig risico is voor de huizen om onder te lopen niet valide. Het klimaat zal zich anders gaan gedragen dan wij denken en de weersextremen worden groter, zegt  de partij.

Subsidies

Het CDA lukt het niet om een niet al te technisch verhaal te houden. De partij herkent zich niet in de huisvestingsverordening. Ze klaagt dat Zwolle er niet in slaagt, al jaren, om voldoende woningen te bouwen, en vraagt zich af wat er met de subsidies gebeurt wanneer projecten worden uitgesteld.

GroenLinks memoreert de natte afsluiting van 2023 waarbij wij allemaal in spanning waren over de waterstanden. Dit zal vaker gaan gebeuren, zegt de partij, en de samenleving zal (moeten) veranderen. Ouderen, alleenstaanden en zorgbehoeftigen zoeken woningen. Op dit moment wordt er volop gebouwd in Breezicht-Noord en De Tippe en dat zijn successen. Tegelijk moeten Natura2000 gebieden worden beschermd. Waterbeheer is en blijft belangrijk in Zwolle, juist daarom zouden de plannen aan de Zwartewaterzone doorgang moeten vinden.

Woonconcepten

De ChristenUnie ziet een geweldig proces voor de Zwartewaterzone, waar er goed is omgegaan met mensen en ideëen. Maar wordt de urgentie in dit gebied wel gevoeld, vraagt zij zich af. Ook is de partij positief over woonconcepten in Stadshagen. Zwolle kent een eeuwenoude traditie van hofjes, en iedere tijd verdient zijn eigen hofje, aldus de partij. Een voorbeeld is de Knarrenhof. Toch komt er nog te weinig van de grond. Misschien zijn er mogelijkheden waar de markt het laat afweten. De partij krijgt signalen dat het moeilijk is om op te treden tegen misstanden bij zorgwoningen.

De VVD vermeldt dat de gemeente steeds een stap vooruit zet. Goed vindt deze partij dat de padelbanen nog even gebruik kunnen blijvenmaken van de IJsselhallen. Zij vraagt zich af hoe reëel het is dat de gemeente 10.000 woningen wil bouwen tot 2030. Er is een stijgende bevolking en ook de complexiteit van het bouwen stijgt. Tevens haalt zij de idee om zo snel mogelijk een uitleglocatie aan de rand van de stad te kiezen voor woningbouw opnieuw uit de kast.

Reactie wethouder Dorrit de Jong

De huisvestingsverordening zorgt ervoor wat er gebeurt met de woningvoorraad, zegt deze wethouder. Ze wil deze verordening binnen één jaar af hebben. Regionaal afstemmen vindt zij een pre. De urgentie van doelgroepen is lastig wanneer iedere gemeente andere afspraken heeft. Zij zal het resultaat van de verkenning rond de modelverordening naar de gemeenteraad sturen.

Aan de slechte bereikbaarheid van het meldpunt goed verhuurderschap zal zij iets gaan doen. In vergelijking met andere gemeenten heeft Zwolle verder veel gebouwd, en dat is dus positief. Het gaat echter om precaire processen, en soms moet er snel opgeschaald. Er zijn zes focusgebieden in Zwolle, en het streven blijft 10.000 woningen tot en met 2030, hoewel dit wel lastig wordt. Er zijn wel 20% sociale huurwoningen zoals afgesproken.

Reactie wethouder Gerdien Rots

Deze wethouder beloofd dat het  fietspad op de Kranenburgweg voor scholieren behouden blijft. De Ijsselhallen worden een maand later gesloopt, maar dat leidt niet tot verdere vertraging, aldus de sloper. Het parkeerbeleid in de Spoorzone blijft wat het is, het is al lang vastgesteld door de gemeenteraad. Mensen die er gaan wonen dienen zich aan te passen. Wat betreft het verkrijgen van rijkssubsidies meent wethouder Rots dat het rijk ook belang heeft bij woningbouw, en dat zij dus niet verwacht de subsidies mis te lopen bij vertragingen van de projecten.

Zij onderstreept dat het de marktomstandigheden zijn die het bouwen in de uiterwaarden tegen zit, en niet het gevaar van overstroming. Het zou volgens onderzoek veilig genoeg zijn in dit gebied. De gemeente is druk bezig te inventariseren wat kan en niet, en hoe snel. Daarbij kan iedereen meepraten volgens het Hanza! participatieprotocol. Wat betreft een uitleglocatie komt in het kader van de Omgevingsvisie in 2025 een keuze op tafel, zegt deze wethouder. Het traject hiervoor moet zorgvuldig doorlopen.

Reactie wethouder Monique Schuttenbeld

Wethouder Schuttenbeld zet vooral in op maatwerk bij de diverse bouwopgaven. Er gebeurt al veel, bijvoorbeeld in Stadshagen, zegt zij. In Breezicht 1200 woningen en volop bouw in De Tippe. Zij denkt dat de gemeenteraad dat weleens vergeet. Marktconform handelen is voor de gemeente verplicht, dus zij kan niet zomaar alles goedkoop aanbieden.

 

Gemeenteraadvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune in het gemeentehuis en via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. let wel op de indientermijn.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren