Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Meer dan 27 besluiten in de gemeenteraad

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle heeft op maandagavond 3 april 2023 weer een flink aantal besluiten genomen. Ook waren er vijf insprekers.

De eerste daarvan was de heer Dirk Jan Droogh namens de rekenkamercommissie, en hij sprak in over het rapport over jeugdhulp. Sinds de decentralisatie zijn de kosten van jeugdhulp toegenomen, en dit rapport geeft aan hoe het er nu voor staat. Er zijn nog veel obstakels en ook enkele aanbevelingen. Er is tevens met  gezinnen zelf gesproken over hun ervaringen. De conclusie is: Er gaat veel goed.

Mevrouw Xaviera Bemond sprak in namens har zoon in de Antillen uit dankbaarheid dat hij in Zwolle is geholpen met het inrichten van zijn leven door een educatieproject. Hij is nu in een vergaand stadium van het oprichten van een kruidenthee bedrijfje.

De heer Jasper de Bruin voerde het woord voor de jeugdtheaterschool van Zwolle. De school doet veel goed werk voor jongeren en kinderen, maar voelt zich toch niet gezien. Dat uit zich er in dat zij niet zijn betrokken in de gesprekken voor coronahulp, maar ook andere soorten gesprekken met de gemeente. Subsidie hebben ze maar nodig voor een deel van de activiteiten, en dan voornamelijk voor het vooropleidingsgedeelte voor jongeren die naar de theaterschool willen.

De heer Jan Terlouw is een gebruiker van de Stilohal. Doordat het een afbraaklocatie is, kan hij het met zijn organisatie goedkoop huren, en daardoor aanbieden als goedkope oefenruimte voor bands en muzikanten. Deze hebben doorgaans niet zo veel geld te besteden. Omdat de locatie gesloopt gaat worden, wil hij graag een nieuwe, vergelijkbare ruimte, en daarbij hulp van de gemeente.

De heer Spencer Roozeboom sprak in namens de buurtbewoners van het Twistvlietpark.  Zij willen het Twistvlietpark vergroenen en verbeteren. Er is gesproken met een grote groep buurtbewoners, jongeren, politie etcetera. Daaruit zijn vier verbeteringen gekomen. Als eerste meer groen voor biodiversiteit, als tweede meer verlichting, bijvoorbeeld groen ledlicht dat niet schadelijk is voor de natuur. Als derde gezellige zitplekken om de sociale cohesie te bevorderen, en tenslotte het herinrichten van de jongerenplek.

Afscheid Margriet Leest

GroenLinks gemeenteraadslid Margriet Leest is gekozen in de Provinciale Staten, daarom nam zij deze avond afscheid van de raad. Burgemeester Peter Snijders en fractievoorzitter Anja Roelfs van GroenLinks bedankten haar voor haar inzet en roemden haar vele werk voor een inclusieve en sociale stad. Ze wensten haar veel succes in haar nieuwe rol. Burgerraadslid Eildert Noorda volgt haar op als raadslid.

Kleinere opening restafvalcontainers

Op verzoek van de SP is er een kort debatje ingevoegd over de plannen voor een proef met kleinere openingen voor de restafvalcontainers. De wethouder wil dit uitproberen om voor gebruikers minder kosten te hebben. Echter volgensde SP is dit slechts pleisters plakken en is het hele diftar beleid een slecht idee. De proef met de openingen gaat 120.000 euro kosten, vooral ook doordat na afloop van de proef de openingen weer worden verwijderd. De SP vindt dat veel te veel, en ziet liever een enquête verschijnen met de vraag wat inwoners willen. Wethouder Paul Guldemond houdt echter vast aan zijn ideeën, maar zegt wel toe om te kijken of de openingen na de proef kunnen blijven. Hij zegt dat het van cruciaal belang is om de hoeveelheid afval te verminderen.

Het onderwerp over de sloop van de Stilohal bracht de tongen in beroering. D66 wil er flexwoningen bouwen voor de tijd dat de sloop is uitgesteld. Alle partijen stemden hier voor, dus dit gaat gebeuren. De motie van het CDA om te wachten op het Kegelhuis dat daar zit en een rechtzaak tegen de gemeente aanspande, is niet aangenomen.

Swollwacht herinnerde er nog even aan dat de omwonenden van basisschool ‘Het Mozaïek’ betrokken dienen te worden, en dat er zorgen zijn over de omgevingsvergunning.

Themadebat leefomgeving

In verband met het themadebat over de fysieke leefomgeving en de stadsontwikkeling dienden de partijen vier moties in. Zo wil men mbo talent beter aantrekken en behouden, en die  motie is aangenomen. De motie over de koppelverkoop van huizen en keukens, haalde het niet omdat het wel volgens de wet is. De VVD wilde meer cijfers in de woonbrief opnemen, vooral over het segment van duurdere woningen, en die motie is aangenomen. De motie van de VVD aan de gemeenteraad was om zich meer uit te spreken over biodiversiteit in nieuwe woonwijken, waar dit hand in hand zou kunnen gaan met bouwen. Deze motie is verworpen door de raad. De andere partijen willen er nog niet aan om een uitleglocatie te starten, waar deze motie op doelt.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is tevens later terug te kijken. Ook zijn hier de agenda en stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button