Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Voorstellingen Jonge Honden, Theater de Makkers en anderen bij Theater na de Dam Zwolle

Zwolle – Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. In Zwolle spelen TIZ Zwolle, De Jonge Honden, Briljant, Mette Bunskoek en Marleen Stein en Theater de Makkers een voorstelling.

Elk jaar spelen gelijktijdig op 4 mei meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag.

In Zwolle zijn de volgende voorstellingen te zien:

Mijmeringen – Een voorstelling rond de veelzijdige kunstenaar Bob Hanf – TIZ

20.30 uur, Synagoge Zwolle

In 2018 bracht TIZ een productie rond het leven van Bob Hanff, oom van de bekende Zwolse cultuurmecenas Ruth Tillema-Hanf. Hanf was een bekende veelzijdige joodse kunstenaar in Amsterdam van de dertiger jaren. In 1944 werd hij opgepakt en werd uiteindelijk in Auschwitz vergast. Nu zal de voorstellingen zich toespitsen op gedichten, Mijmeringen, die een intrigerende weergave zijn van gemoedstoestand in de late oorlogsjaren.

De Jonge Honden | Kinderen van foute ouders

21.00 uur, Schouwburg Odeon

Een fragmentarische documentaire voorstelling van Theatergroep De Jonge Honden, uitgevoerd door 15 jongeren, over kinderen die de pech hadden geboren te worden in een gezin dat aan de foute kant stond tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Kinderen van foute ouders geven De Jonge Honden deze kinderen een stem en delen ze hun verhalen over de oorlog, de bevrijding en de “schuld” die zij droegen na de oorlog.

ANDERS | OM – Mette Bunskoek en Marleen Stein

21.15 uur, Schouwburg Odeon

Wat als de hele wereld in oorlog zou zijn? Zou je dan meevechten voor je vrijheid, of zou je dan juist wachten op je vrijheid? ANDERS| OM is een muzikale voorstelling gebaseerd op persoonlijke verhalen. Een voorstelling over verschillen en keuzes maken.

Eigenlijk Wil Ik Even Zitten | Kunstparticipatie voor senioren | Briljant

21.15 uur, Schouwburg Odeon

Eigenlijk Wil Ik Even Zitten is een interdisciplinaire performance voortgekomen uit een unieke samenwerking tussen een groep Zwolse senioren, theatermaker Krist Akkermans en beeldend kunstenaar Gina Draaisma. De performance is een wisselwerking tussen ontmoetingen, spel en decor. Tijdens de bijeenkomsten is het thema ‘Grensgevallen’ al spelenderwijs onderzocht Wat betekent een grens?

Theater de Makkers – In de tussentijd…

3 mei + 4 mei, diverse tijden, locatie nader te bepalen

Zijn we vandaag de dag nog in staat om echt stil te zijn? Wat betekent stil zijn? En waar kunnen we elkaar vinden in de stilte? Dit jaar gaat Theater de Makkers samen met jongeren uit omgeving Zwolle én het publiek zoeken naar de betekenis van stilte en naar de waarde van herdenken.

Bestel kaarten

Kaarten voor de voorstellingen van Theater na de Dam zijn 24 uur per dag online te bestellen via zwolsetheaters.nl/theaternadedam, telefonisch via 0900 1435 (€0,45/minuut) of bestel aan de kassa in Café Foyé, dinsdag en donderdag geopend van 14 tot 16.00 uur.

Gerelateerde artikelen

Back to top button