Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

[UPDATE] Verkiezing lelijkste gebouw van Nederland vandaag op TV

Het gemeentehuis van Hardenberg is tot het lelijkste gebouw van Nederland verkozen. Ruim de helft van de 5000 stemmers kozen voor het gemeentehuis van Hardenberg. Het liet daarmee het ook genomineerde Museum De Fundatie ver achter zich.

Bekijk de uitzending van Een Vandaag over het lelijkste gebouw. Vanaf minuut 20.44!


 

 


Vanavond om 18.30 uur wijdt AVRO Tros’ Eén Vandaag op TV een programma aan het lelijkste gebouw van Nederland.

Wat is het lelijkste gebouw van ons land? In de lijst van genomineerden staat ondermeer Museum de Fundatie in Zwolle. Vaktijdschrift Cobouw maakt morgen de winnaar bekend van de verkiezing van het lelijkste gebouw van Nederland.

Het gaat om gebouwen opgeleverd na 2010 en bouwt voort op een soortgelijke verkiezing van het NRC in dat jaar. Toen viel de twijfelachtige eer te beurt aan de Stadshaard in Enschede, van de Architekten CIE. De grote favoriet dit jaar is het gemeentehuis van Hardenberg, ontworpen door de firma die zich in 2010 ook al tot winnaar liet kronen.

Martjan Kuit, van Cobouw, organiseerde de verkiezing. Aan de hand van de reacties op een blog stelde hij de lijst van genomineerden samen. Een lijst die ook vraagtekens oproept, want wat is mooi en wat is lelijk? De lijst staat vol met beroemde bouwwerken van gerenommeerde bureaus, zoals De Rotterdam van Rem Koolhaas, en museum de Fundatie in Zwolle.

EenVandaag spreekt met Frank Segaar van Architekten CIE, het bureau achter het gemeentehuis in Hardenberg, en met acteur en rasechte Rotterdammer John Buijsman. Met hem gaan we kijken bij De Rotterdam, spreken we over de architectuur in Rotterdam en de zin en onzin van dit soort verkiezingen.

Ook spreken we met organisator Martjan Kuit, van Cobouw en kijken ze met hem naar Museum de Fundatie, een gebouw dat voor velen juist op de lijst van mooiste gebouwen van Nederland thuis hoort.

Uitzending: NPO 1 – AVRO TROS – EENVandaag 18.30 uur

Back to top button