Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hoofdwacht, wachthuis voor het garnizoen, vanaf morgen weer in volle glorie

Het groot onderhoud aan de Hoofdwacht is bijna klaar. Het rijksmonument aan de Grote Markt in Zwolle stond de afgelopen 9 weken in de steigers, deze worden 2 en 3 november afgebroken. Er wordt nog schilderwerk uitgevoerd, onder meer aan de tekst ‘Anno Vigilate et Orate 1614’, die wordt teruggebracht naar meer oorspronkelijke kleur en lettertype en aan de houten ramen, deuren en kozijnen.

Het onderhoud van het gebouw bestond onder meer uit het voorzichtig verwijderen van mos- en algengroei, herstel van slecht voegwerk, natuursteenonderhoud waarbij de oorzaak van het loskomen van natuursteen (vaak roestende verankering) is verholpen, zo is de gehele rechter balustrade gedemonteerd, hersteld en weer opgebouwd. Tevens zijn loodafsluitingen waar nodig vervangen. Enkele ornamenten, waaronder het wapen zijn geschilderd en verguld.

De Hoofdwacht aan de Grote Markt is een opvallend en gaaf behouden rijksmonument in Zwolle. Het werd in 1614 gebouwd aan de linkerzijde van de entree van de Grote of St. Michaelskerk. De Hoofdwacht is vermoedelijk ontworpen door Jan Barentz en diende als wachthuis voor de garnizoenswacht (linkerdeel) en burgerwacht (rechterdeel).

Gerelateerde artikelen

Back to top button