Nieuws uit ZwolleStadshagenVerkeerVoorpagina

Verkeersproef Stadshagen met kinderontwerpen

Zwolle – Kinderen van de basisscholen TrioMundo en KBS de Vlieger 2 en jongeren met een beperking van het Vensterhuis bedachten oplossingen voor het veiliger maken van drie verkeersplekken in Stadshagen. Vanaf maandag 4 september 2023 past de gemeente de kruispunten Dinghofslaan/Hofstedestraat, Werkerlaan/Muurmeesterstraat en de rotonde bij station Stadshagen tijdelijk aan met borden en kleurige wegbewijzering. In die periode wordt het verkeer omgeleid.

Verkeersveiligheid staat hoog op de agenda van bewoners en gemeente. De gemeente heeft nu kinderen gevraagd om oplossingen te bedenken voor verkeersplekken die zij moeilijk vinden. Daarvoor hebben ze straatonderzoek gedaan met video’s, interviews en observaties.

Wethouder verkeer Gerdien Rots: “In het Buurt-voor-Buurt Onderzoek scoort verkeersoverlast in Stadshagen boven het Zwolse gemiddelde. Soms heb je een andere blik nodig om verkeersdeelnemers de ogen te open. Daarom vroegen we kinderen om met ideeën te komen.”

De rotonde bij station Stadshagen vinden de kinderen en jongeren niet overzichtelijk. Het kruispunt bij de Werkerlaan is een moeilijke oversteekplek. En bij de Dinghofslaan rijden ze volgens hen te hard.

Wijkwethouder Michiel van Willigen: “Dit is heel bijzonder en uniek voor Nederland. Mooi dat dit juist gebeurt in het kinderrijke Stadshagen.”

Kleurige verkeersplekken

De verkeersplekken krijgen een kleurig uiterlijk waarbij dieren een hoofdrol vervullen.

Gerdien Rots: “Hier komen niet alleen mooie verkeerslessen uit voor kinderen, maar ook voor volwassenen. En voor de gemeente. Dit zijn tijdelijke aanpassingen die wettelijk mogen. Verkeersregels mag je niet definitief wijzigen. De ideeën van de kinderen en de ervaringen van deze proef kunnen we wel betrekken bij definitieve aanpassingen van deze en andere lastige verkeersplekken in Zwolle.”

Proef

De kinderen onderzoeken of hun oplossingen voor deze verkeersplekken hebben geholpen. Michiel van Willigen: “We hopen in ieder geval dat verkeersdeelnemers zich hierdoor meer bewust zijn van hun verkeersgedrag en beter rekening houden met kinderen en mensen met een beperking. En wat goed voor hen is, is goed voor iedere verkeersdeelnemer.”

Wegafsluitingen

De werkzaamheden duren ongeveer drie dagen. Door weersomstandigheden kan dat langer duren of wordt de aanvangsdatum van de werkzaamheden uitgesteld.

Vanaf maandag 4 september 2023 kunnen verkeersdeelnemers een aantal parkeervakken in de Dingshofslaan niet gebruiken.

Vanaf donderdag 7 september is een van de twee wegbanen in de Werkerlaan afgesloten. Daardoor blijven het winkelcentrum en de woningen bereikbaar. Verkeersregelaars regelen het verkeer.

Vanaf 11 september 2023 is de rotonde bij station Stadshagen afgesloten. Het verkeer en de busroute worden omgeleid.

Omwonenden en bedrijven zijn met een informatiebrief geïnformeerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button