112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Update: Eis 7 jaar cel voor overval in 2003

Jarenlang bleef onduidelijk wie de daders waren van een gruwelijke overval op een 79-jarige bloemenhandelaar in Zwolle in 2003, maar in 2014 werd het bewijs gevonden na een match in de DNA-databank. De officier van justitie heeft 7 jaar gevangenisstraf geëist tegen de verdachte, een 33-jarige man uit Enschede.

In de nacht van 9 op 10 juli 2003 wordt de bejaarde man wakker en ontdekt dat hij met meters tape is vastgebonden en dat er twee gemaskerde mannen aan de rand van zijn bed staan. Als de mannen merken dat hij wakker is trekt een van hen een mes en begint in te steken op het hoofd van de bejaarde bloemenhandelaar. Die weert zich af met zijn vastgebonden handen en loopt meer dan tien messteken op in zijn handen. De gemaskerde mannen spraken in een vreemde taal met elkaar en gingen er na de messteken vandoor.

“Jarenlang niet opgelost”
Volgens de officier van justitie was het jarenlang onduidelijk wie er achter de gewelddadige overval zaten, totdat er begin 2014 een melding van het Nederlands Fornensisch instituut binnenkwam. De DNA-databank had een match tussen de overval in Zwolle en het DNA van een net veroordeelde Enschedeër.

Het DNA van de 33-jarige kwam overeen met DNA dat werd gevonden op de tape waarmee het slachtoffer was vastgebonden. Er werd ook DNA gevonden op een latex handschoen. Verder onderzoek wees ook uit dat zijn telefoon in de nacht van de overval in de buurt van de plaats delict was geweest.

In december 2014 werd de verdachte opgepakt, sindsdien zit hij vast. Er werd ook een tweede man aangehouden, maar die werd vrijgelaten omdat er geen bewijs tegen hem was. De verdachte, die in 2003 in Zwolle woonde, ontkent dat hij de overvaller is. Volgens de man moet iemand de tape en de handschoen uit zijn auto gehaald hebben. Als een soort van automonteur had hij meestal wel tape en handschoenen in zijn auto liggen.

“NFI: DNA op onwaarschijnlijke plek, alleen dader kan het daar achter hebben gelaten”

De conclusie van het NFI na het onderzoek van de tape die was gebruikt om het slachtoffer vast te binden is een harde. Het moet de 33-jarige zijn die de man vast bond, anders is niet te verklaren dat zijn DNA op een stuk tape zat dat niet aan de buitenkant van de rol zat. Voor de officier van justitie is het dan ook duidelijk: de 33-jarige is een van de mannen die in juli 2003 aan het bed van het slachtoffer stond.

“Impact na 12 jaar nog voelbaar”
Het slachtoffer belandde na de overval in een verzorgingstehuis. Door de klappen op zijn hoofd kreeg hij problemen met zijn geheugen. De man is inmiddels 91 en is volgens een familielid nooit vergeten wat er gebeurde. De mededeling dat er na al die jaren een mogelijk dader was aangehouden deed de man goed.

De officier van justitie gaf aan dat het slachtoffer 4500 euro smartengeld van de verdachte wil hebben. De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Back to top button