Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Uitzicht op monumentale spoorbrug blijft intact: woonblok met 9 verdiepingen moet stuk wijken

Zwolle – Het zicht op de monumentale spoorbrug van Zwolle is gered. Plannen om direct aan de voet van de spoorbrug een hoog appartementencomplex te bouwen gaan niet in die vorm door. Het woonblok van 9 verdiepingen  moet op grotere afstand van de kenmerkende Hoge Spoorbrug worden gebouwd. Ook komt er straks aan de zuidkant een parkje met een toegangsweg waardoor de brug nog mooier uit komt en er meer gebruik van wordt gemaakt.

Tweehonderd woningen

Aan de zuidzijde van het Zwolse spoorwegemplacement ligt de zogenaamde Hanzebad-locatie, een terrein van een voormalig zwembad. Vanaf 2014 bestaan in dit gebied al plannen voor nieuwbouw. Onder de benaming Gildenhof gaat Trebbe-Dura Vermeer hier vanaf 2023 ca. tweehonderd woningen bouwen.

In een vroeg stadium maakte erfgoedvereniging Heemschut Overijssel bezwaar tegen de te hoge bebouwing in het gebied. In het oorspronkelijke plan zou deze aansluiten op de zuidelijke toegang van de monumentale Hoge Spoorbrug, een rijksmonument. Deze voetgangersbrug over het spoorwegemplacement werd in 1883 gebouwd en is van grote cultuurhistorische waarde vanwege de in Europa zeldzaam toegepaste lensligger-constructie. Het bezwaar van Heemschut was erop gericht dat het vrije uitzicht op de brug vanaf de Hanzelaan ernstig zou worden aangetast door de geplande massale bebouwing.

Bezwaren Heemschut en andere belanghebbenden

De bezwaren van Heemschut en andere belanghebbenden hebben er uiteindelijk toe geleid, dat de beoogde nieuwbouw, een woonblok van negen verdiepingen, op grotere afstand van de spoorbrug wordt gebouwd. Door deze aanpassing in het plan blijft het uitzicht op de monumentale spoorbrug intact. Bovendien wordt de zuidelijke toegang tot de brug visueel aantrekkelijker gemaakt, door de aanleg van een parkje met toegangsweg. Dit zal het gebruik van de brug ook bevorderen, zo is de gedachte.

Bron
Heemschut

Gerelateerde artikelen

Back to top button