Nieuws uit ZwolleVervoerVoorpagina

Dit wil de NS veranderen in 2024 voor de treinen via Zwolle

Zwolle – Als het aan de NS ligt, gaan de Intercity’s tussen Zwolle en Groningen / Leeuwarden in de vroege ochtend en laat op de avond niet meer op alle tussengelegen stations stoppen. Ook moet er een nieuwe Sprinter komen tussen Leeuwarden, Zwolle en Lelystad.

Dat blijkt uit de Adviesaanvraag Dienstregeling voor 2024 die de NS donderdag heeft verzonden aan belangenorganisaties.

Nieuwe Sprinter

Tussen Leeuwarden – Zwolle – Lelystad wil NS volgens de adviesaanvraag een nieuwe Sprinter laten rijden. De huidige overstap van 25 minuten in Zwolle tussen Leeuwarden en Dronten / Kampen Zuid verdwijnt. De reistijd van Meppel naar Dronten wordt daardoor 22 minuten korter: 37 minuten in plaats van 59 minuten.

De Sprinter van en naar Leeuwarden rijdt altijd door richting Zwolle en Lelystad en keert niet meer in Meppel. Hierdoor verhoogt NS de frequentie tussen Leeuwarden en Zwolle in de avonduren en in het weekend van twee naar drie rechtstreekse treinen per uur. Tussen Zwolle en Lelystad wordt in het weekend overdag de doorgaande Sprinter één keer per uur aangevuld zodat hier twee Sprinters per uur blijven rijden.

Intercity’s en Sprinters Groningen/Leeuwarden – Zwolle

Tussen Zwolle en Groningen/Leeuwarden rijden diverse Intercity’s niet meer als Sprinter (zoals dat nu in de vroege ochtend of late avond het geval is) maar als Intercity. Op die momenten worden extra losse Sprinters toegevoegd. De Sprinter tussen Groningen en Zwolle rijdt nu op zondag tot circa 16:00 uur nog een uurdienst. NS is voor 2024 van plan om ritten toe te voegen zodat vanaf circa 10:00 uur elk half uur gereisd kan worden met de Sprinters. Dit is voor bijvoorbeeld Hoogeveen een flinke verbetering.

Op zondagochtend start NS op diverse trajecten (zoals tussen Zutphen en Zwolle en van Enschede naar Deventer) de treindienst eerder op.

De plannen zijn nog niet definitief. Er is onzekerheid over beschikbare personeel, capaciteit op het spoor en of er voldoende reizigersvraag is.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren