KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Uitfasering fossiele bladblazers ROVA

Zwolle – In de komende jaren zorgt de gemeente Zwolle in samenwerking met de ROVA voor 100% elektrische bladblazers. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de Partij voor de Dieren door wethouder Arjan Spaans.

Op dit moment gebruikt de ROVA nog voornamelijk bladblazers met een benzinemotor die CO2 en giftige stoffen uitstoten en erg slecht voor de luchtkwaliteit zijn. De ROVA en gemeente zijn echter bezig deze fossiele bladbladers te vervangen door elektrische.

Beste methode

Omdat men deze vorm van onderhoud niet als verspilling ziet, blijft het gebruik echter bestaan. Het
blad wordt verwijderd uit oogpunt van veiligheid van de weggebruiker en gazonbehoud. Bladblazers zijn op
dit moment de meest kostenefficiënte methode om het overtollig blad te verwijderen.

Dieren zoals insecten en egels profiteren van de bladeren die bescherming bieden. Vogels profiteren van in afgevallen blad levende insecten, wormen en spinnen en de bladeren zijn een vorm van natuurlijke bemesting en daarmee goed voor de bodem, zegt de Partij voor de Dieren. Is het college bereid om te onderzoeken of op meer plekken bladeren in het groen kunnen blijven liggen, vraagt zij zich af.

Daarop antwoordt de wethouder dat dit onderzoek al eerder is gedaan in Zwolle en hieruit bleek dat het mogelijk was op meer plekken bladeren in het groen te laten liggen. In hagen en heesters blijft daarom altijd een aandeel blad achter. Zwolle beheert haar openbare ruimte al decennia lang volgens ecologische principes. Ze
haalthet blad alleen weg daar waar noodzakelijk is voor veiligheid van weggebruikers en behoud van de kapitaalgoederen zoals op gazons.

Via de website van de gemeente worden inwoners geïnformeerd over het belang van blad en roept men daarin op om blad (langer) in de tuinen te laten liggen. Het aandeel elektrische blazers is nu 15%.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button