KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Tuinkriebels in de herfst

Zwolle – Tuinkriebels in het najaar, dat hebben maar weinig mensen. Vaak begint het pas echt te kriebelen in het voorjaar als de eerste bloembollen in bloei staan. Toch is planten in de herfst verstandiger. Voor jezelf en de planten. Het klinkt ook heel aantrekkelijk als je bedenkt dat je straks in het voorjaar direct kan genieten van een bloeiende pracht in de tuin. Zonder daar in het voorjaar iets voor hoeven doen.

Nieuwe planten in een voorverwarmd bed

De herfst en ook de vroege winter is hét seizoen om winterharde vaste planten in de tuin te zetten. De grond is al maanden opgewarmd door het warme zomerse weer en blijft nog wel even warm. Een nieuwe plant komt direct in een warm bed terecht. Een ander bijkomend voordeel van de herfst is de vele regen die valt. ‘Daar worden wij vaak niet zo blij van, maar een plant die net in de grond is gezet wel. Lekker makkelijk, hoef je ook geen water te geven’ aldus Lilian Dieben van Kwekerieje, een kwekerij van inheemse en eetbare vaste planten in Dalfsen.

Nu planten levert een prachtige tuin op in het voorjaar

‘Als je de planten nu in de tuin zet, maken ze echt een goede start. Ze kunnen in alle rust wennen aan de plek en maken direct in het najaar goede sterke wortels. Het leuke is dat de planten in het voorjaar op de nieuwe plek sterk groeien en van jouw tuin al vroeg in het voorjaar een bloeiende oase maken. Vooral als je ook vroege bloeiers plant zoals een Maarts viooltje bijvoorbeeld.’ aldus Lilian Dieben.

En verder, helemaal niets doen!

Ze legt uit waarom naast aanplanten niets doen echt de beste optie is: ‘De tip is vooral de boel de boel te laten. Als je het blad laat liggen tussen de vers aangeplante planten, zorg je ervoor dat de bodem langer warm en vochtig blijft. Ook de uitgebloeide aren van bloemen kun je laten staan. De aren geven een sierlijk silhouet aan jouw border of tuin in de winter. Prachtig met een laagje rijp eroverheen! Ook insecten vinden het blad en de uitgebloeide aren prettig. Zij vinden er een schuilplek voor de winter. Heerlijk toch, dat je niet zoveel hoeft te doen zo voor de winter?’

Gerelateerde artikelen

Back to top button