EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Tankstations staan droog in Zwolle door lage waterstand Rijn

Zwolle – Geen benzine of diesel bij het tankstation, een vreemde gewaarwording. Donderdag stonden heel wat automobilisten met een lege tank tevergeefs bij de Shell selfservice stations. De Zwolse pompen konden geen brandstof meer leveren. Oorzaak; te weinig aanlevering van brandstof vanwege de zeer lage waterstanden. Met een simpel rood-wit lint rondom de pomp werden de gebruikers op het ontbreken van brandstof geattendeerd.

Erik de Vries, woordvoerder van de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche erkent het probleem: “Er zijn problemen met de aanvoer naar een aantal regionale depots die via de Rijn worden beladen. Omdat het water op de Rijn zo laag staat kunnen de schepen maar een beperkte hoeveelheid brandstof meenemen. Daardoor zitten de regionale depots voor opslag van diesel en benzine minder vol en dan kunnen er dus minder tankstations beleverd worden.”

Keuzes belevering

De afgelopen paar dagen zijn er door oliemaatschappijen zoals de Shell keuzes gemaakt welke pompen wel beleverd worden en welke niet. Op dit moment gaat het met name om de selfservice tanken van de Shell. “Als er te weinig producten zijn dan moet er natuurlijk een keuze worden gemaakt, wat wel en niet beleverd wordt. Dan kan het zo zijn dat er een tankstation droog komt te staan.”, aldus De Vries.

Naast deze noodmaatregelen wordt ook hard gewerkt aan oplossingen laat de brancheorganisatie weten. “Er wordt nu bijvoorbeeld gekeken om vrachtwagens op zondag te laten rijden. Iets wat voorheen niet gebeurde maar wat nu wel wordt overwogen om de toevoer weer op gang te krijgen.” Maar zo stelt de Vries: “Zolang de aanvoer via de Rijn beperkt is, kunnen de problemen zich blijven voordoen.”

Duitsland stijging bezine- en dieselprijs

En dat de situatie op de Rijn nijpend is, blijkt wel uit de situatie in Duitsland. “De Rijn staat daar echt historisch laag. Daar is het logistieke systeem gewoon niet op gebouwd.” In Duitsland worden al een tijdje extra vrachtwagens ingezet om het vervoer over het water te vervangen. De kosten van vervoer over de weg zijn wel vijf keer zo hoog. De prijzen aan de pomp voor een liter diesel of benzine zijn dan ook al gestegen.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button