EconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Schagen Infra B.V. winnaar van de Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle 2018

Dalfsen / Zwolle – Jonathan Schagen en Erik van der Worp van Schagen Infra B.V. uit Hasselt hebben uit handen van gedeputeerde Annemieke Traag de Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle 2018 ontvangen. De award is de opvolger van de MVO-award en werd dit jaar voor de eerste keer uitgereikt tijdens de goedbezochte nieuwjaarbijeenkomst van VNO-NCW en MKB Regio Zwolle bij MooiRivier in Dalfsen.

De Circulair Ondernemen Award wordt in opdracht van de provincie Overijssel door Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle (DORZ) samen met partners georganiseerd. Doel van de award is om hét boegbeeld van circulair ondernemen in de regio Zwolle te benoemen en een podium te geven en de bedrijven uit de regio hiermee te stimuleren om ook te stappen te maken in circulaire ondernemerschap.

Gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie: “Door onze huidige manier van produceren putten we de aarde uit. We moeten werken aan een nieuwe economie, die energieneutraal is en waarin geen afval bestaat. Als provincie nemen we hierin het voortouw, maar we zien ook dat er in het bedrijfsleven al mooie voorbeelden zijn. Deze award moet een bijdrage leveren aan de bewustwording over circulaire economie.”

Circulariteit als noodzaak

Schagen Infra B.V., onderdeel van Schagen Groep, houdt zich bezig met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van infrastructurele projecten. Schagen ziet circulariteit als noodzakelijk op alle niveaus binnen hun bedrijf en vertaalt dit in hoogwaardig hergebruik, eliminatie van afval en schadelijke stoffen en hernieuwbare energie. In hun asfalt- en cementlaboratorium wordt door Schagen zelf en met externe innovatieve partijen, gewerkt aan meer circulaire en betere asfaltmengels. Aan de hand van de Sustainable Development Goals (SDG’s) heeft Schagen haar strategie bepaald: doel is om hun negatieve impact op alle terreinen te beperken en hun positieve impact op mens en maatschappij te vergroten. Hoewel Schagen Infra nog geen absolute koploper is op het gebied van circulair ondernemen in de sector, wil het bedrijf wel graag een voortrekkersrol innemen en deze rol ook uitbouwen. De jury prijst de integrale aanpak en circulaire ambities van Schagen Infra B.V. en zeker ook de manier waarop zij bezig zijn om hun circulaire verhaal gebaseerd op de SDG’s naar buiten te brengen en hoopt dat zij dit met het winnen van deze prijs verder zullen doorzetten.

Intensieve selectie

Schagen Infra B.V. werd door de jury als winnaar gekozen na een traject van twee selectierondes en een serie bedrijfsbezoeken bij de finalisten. Van de 62 bedrijven die door gemeentes en netwerkclubs uit de regio zijn genomineerd, hebben 24 bedrijven meegedaan aan de contest. Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, presenteerden vijf genomineerde bedrijven zich aan de jury en een groot aantal ondernemers en studenten bij de Hogeschool Windesheim. Schagen Infra B.V. uit Hasselt, IJslander uit Oldebroek en Dijkhuis Bouwteam van Waarde uit Hardenberg werden toen als finalisten gekozen. De bedrijfsbezoeken aan de finalisten in december gaven uiteindelijk de doorslag.

De award zelf is door twee studenten van Industrieel Product Ontwerp van Windesheim op basis van circulaire principes ontworpen en geproduceerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button