Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Roadtrip 113 in Zwolle in het teken van nazorg aan nabestaanden

Zwolle – Ruim 1800 Nederlanders sterven jaarlijks aan zelfdoding. De omgeving wordt hier hard door geraakt. Talloze professionals maken zich hard voor suïcidepreventie in Nederland. Daarom maakte 113 in de week van 6 tot en met 10 september een tour door het land. Op 9 september stond de bus van ‘Roadtrip Suïcidepreventie’ op het Lübeckplein en bij Isala. De bus wordt als middel gebruikt om het gesprek aan te gaan met voorbijgangers. Het team van 113, GGD IJsselland, Slachtofferhulp Nederland en politie IJsselland deelden bloemen uit om het taboe rondom zelfmoord(gedachten) te doorbreken.

Marja Fuchs van 113 zelfmoordpreventie en nabestaande merkt dat er nog steeds een taboe ligt op het onderwerp: “Je merkt dat het een lastig onderwerp blijft. Maar de vraag of iemand wel eens aan zelfdoding denkt, kan al een opening zijn. Het bespreekbaar maken is ontzettend belangrijk om zelfdoding te voorkomen.”

© RTV Focus Zwolle

Erover praten

Ramon Arnhem, politiechef district IJsselland, stond met zijn collega bloemen uit te delen om suïcide meer bespreekbaar te maken: “Mijn collega’s hebben er dagelijks mee te maken. Als politie ga je naar de casussen, je ziet de nabestaanden. In Nederland plegen dagelijks ongeveer zes mensen zelfmoord. Door het bespreekbaar te maken, hoop ik het taboe te kunnen doorbreken en ervoor te zorgen dat er over gepraat kan worden.”

World Suicide Prevention Day

De tour is georganiseerd in het kader van World Suicide Prevention Day op 10 september. Wereldwijd wordt er stilgestaan bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, mensen die een poging hebben overleefd of aan zelfmoord denken, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn.

© RTV Focus Zwolle
Denk je aan zelfmoord? Heb je hulp nodig? Chat of bel 113 of gratis 0800-0113.

Gerelateerde artikelen

Back to top button