BouwNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Primeur: eerste meters met elektrische asfaltspreider in Zwolle

Zwolle – Aan de Mozartlaan in Zwolle zijn woensdagochtend de eerste meters asfalt met een volledig elektrische asfaltspreidmachine aangelegd. Van Gelder heeft de primeur voor Nederland voor het gebruik van de machine. De wegenbouwer kan daarmee volledig emissie loos asfalteren.

Voorheen liepen de asfalteermachines altijd op diesel. Omdat dat veel uitstoot van stikstof en CO2 geeft is deze compleet nieuwe elektrische machine ontwikkeld door een Duits bedrijf. Van Gelder mag samen met een wegenbouwer uit Frankrijk en Zweden als eerste de machine testen. Volgend jaar moet aan de hand van de testresultaten de verbeterde versie worden uitgebracht.

Foto © RTV Focus Zwolle

Naast de elektrische asfaltspreidmachine heeft Van Gelder ook verschillende elektrische walsen in gebruik. Zo kan op locatie met een compleet emissie loze asfaltset worden gewerkt. Naast de machines is ook het asfaltmengsel zelf duurzaam omdat een groot deel van het mengsel van gerecycled materiaal worden gemaakt. Hierdoor zijn minder primaire grondstoffen nodig wat weer een reductie in CO2 oplevert.

Van Gelder doet het onderhoud aan de wegen voor de gemeente Zwolle.

Foto © RTV Focus Zwolle
Elektrische wals – Foto © RTV Focus Zwolle
Foto © RTV Focus Zwolle
Wethouder Arjan Spaans van Zwolle (links) en een student Deltion Bouw (rechts) namen de nieuwe elektrische asfaltspreidmachine officieel in gebruik – Foto © RTV Focus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button