112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Open dag rechtbank Zwolle op 12 september

Zaterdag 12 september organiseert de rechtbank Overijssel de open dag van de locaties in Almelo en Zwolle. Ook dit jaar kunt u weer nagespeelde zittingen bezoeken, een kijkje nemen in het cellengebied of in gesprek met een rechter, officier van justitie of advocaat. De gerechtsgebouwen zijn deze zaterdag open van 10.00 tot 15.00 uur.

Informatiemarkt

Nieuw dit jaar is de informatiemarkt. Tal van organisaties die op de één of andere manier te maken hebben met de rechtbank Overijssel vertellen u meer over hun werk. Bijvoorbeeld de Reclassering, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de advocatuur, de politie, hogescholen Saxion en Windesheim, het Openbaar Ministerie en natuurlijk ook de rechtbank zelf. In Zwolle zijn er rondleidingen door de pas gerenoveerde rechtbank uit 1977.

Met eigen ogen zien

De open dag van de rechtbank Overijssel valt in de Week van de Rechtspraak, het jaarlijkse publieksevenement van alle gerechten in Nederland. De rechtbank Overijssel opent graag haar deuren omdat het belangrijk is dat de Overijsselaar met eigen ogen kan zien hoe en waar recht wordt gedaan. Hoewel normaal gesproken bijna alle zittingen vrij toegankelijk zijn voor bezoekers, gaan bij een open dag ook deuren open die anders gesloten blijven.

Keuze tussen vrijheid en veiligheid

Het thema van de Week van de Rechtspraak is dit jaar “De keuze tussen vrijheid en veiligheid. Een dag op de stoel van de rechter”. Meer veiligheid gaat vaak ten koste van de vrijheid. Denk hierbij aan bescherming tegen aanslagen. Wat betekent dat voor de vrijheid van meningsuiting of de privacy? Hoeveel vrijheid willen we opgeven voor veiligheid? En welke maatregelen garanderen de bescherming van de vrijheid?

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button