BouwNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Nieuwe pot met geld van de rijksoverheid voor bouw in gemeentes

Zwolle – De gemeente Zwolle wil zoveel mogelijk bouwprojecten voor woningen laten doorgaan, en een rijkssubsidie (startbouwimpuls) kan daarbij helpen. Dat blijkt uit een nota die het college van burgemeester en wethouders stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De woningbouwopgave is onverminderd groot. Met name de opgave om betaalbare woningen toe te voegen. Dat ziet ook de Rijksoverheid en met de startbouwimpuls wil ze ondersteuning bieden met maximale inzet van de partijen om de gemaakte afspraken te realiseren. Het doel van de startbouwimpuls is om zoveel mogelijk projecten te laten starten met de bouw in 2024 en 2025. Er is landelijk 300 miljoen euro beschikbaar om de verwachte terugval van de woningbouw de komende jaren te beperken. De regeling is vlak voor de zomer in concept bekend geworden. De aanvraagprocedure liep tot 13 oktober.

De randvoorwaarden die de rijksoverheid stelt voor de gelden zijn na analyse nog wat aangescherpt en nu is
het mogelijk om definitieve aanvragen in te dienen. De randvoorwaarden zijn dusdanig scherp geformuleerd, dat er in Zwolle uiteindelijk 7 aanvragen over zijn gebleven om ingediend te worden. Hiermee worden 652 woningen gerealiseerd, waarvan 443 in het betaalbare segment.

Woondealregio’s

Om te voorkomen dat alle subsidie in een deel van land terecht komt is er een maximale subsidie ingesteld. Elke woondealregio kan maximaal 16% van het beschikbare budget ontvangen. Zwolle valt onder de woondealregio West Overijssel. Er is 300 miljoen beschikbaar, 16 % is 48 miljoen euro: dit is dus wat maximaal beschikbaar is voor deze regio. Er zijn 35 woondealregio’s in Nederland dus niet alle woondealgebieden zullen het maximale budget kunnen krijgen.

EBovendien wordt er voor het project gekeken naar 3 onderdelen: snelheid, hardheid en efficiëntie. Projecten
die sneller starten, meer juridische zekerheid hebben en een lage gevraagde rijksbijdrage hebben scoren hoger. Dit levert uiteindelijk een ranglijst op. Vervolgens kijkt een beoordelingscommissie naar de ranking en brengt een advies uit. Bij deze stap wordt onder andere gekeken naar doelmatigheid, eigen bijdrage vanuit het project en de
regionale spreiding.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button