EconomieNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Nieuwe digitale reclamemast langs de A28 in Zwolle

Zwolle – Interesse in de exploitatie van een reclamemast? De gemeente Zwolle heeft er twee beschikbaar langs de snelweg de A28. Het gaat om de reclamemast die staat op de Hessenpoort langs de A28 en een nieuw te plaatsen mast langs de A28 bij Zwolle. Deze laatste is ter vervanging van de mast die altijd op het achterste gedeelte van het IJsselhallen terrein stond. Het is de bedoeling dat de reclamemasten digitale reclame gaan tonen in plaats van reclamedoeken. Dat blijkt uit een brief die wethouder Paul Guldemond stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

IJsselhallen mast krijgt nieuwe plek

Ocean Outdoor exploiteerde tot voor kort twee hoge reclamemasten (ongeveer 25m hoog) in Zwolle: Het contract over de mast bij de IJsselhallen is vanwege de geplande woningbouw per 31-12-2023 beëindigd. Deze locatie is niet langer beschikbaar voor een reclamemast. De nieuwe exploitant mag een nieuwe locatie uitkiezen zolang deze zich maar in de groene zones bevindt van dit kaartje ↓

Locatie Hessenpoort

Het contract over de reclamemast op Hessenpoort langs de A28 loopt nog tot 10 april 2025. Deze locatie blijft beschikbaar voor een reclamemast. Maar een nieuwe exploitant mag ook voor een andere locatie kiezen.

Opzegging van de contracten was niet alleen wenselijk omdat de masten al lang in Zwolle staan (20 jaar), maar ook noodzakelijk. Verlenging van het contract is niet toegestaan in verband met een arrest van de Hoge Raad.

Zowel de mast op de Hessenpoort als een nieuw te plaatsen mast moeten digitale masten worden. Foto ter illustratie van een digitale reclamezuil die staat bij de wijk Aa-landen © rtvfocuszwolle

 

Veel belangstelling

Beide masten worden aanbesteed. En daar is kennelijk genoeg belangstelling voor. ‘Meerdere exploitanten hebben in het verleden belangstelling getoond voor de exploitatie van (digitale) reclamemasten.’, aldus Guldemond in zijn raadsbrief.

Eigen reclame gemeente

Wel wil de gemeente zelf ook gebruik maken van de masten. Zo wil ze reclame kunnen maken voor culturele activiteiten in en om de stad. En ziet ze in de borden een uitgelezen kans om te communiceren met de Zwollenaren over bijvoorbeeld verkiezingen en nieuwe regels. ‘Online bereik je niet iedereen en adverteren op tv wordt steeds ingewikkelder. Gratis zendtijd voor gemeentelijke informatie zal in de aanbestedingsvoorwaarden worden meegenomen.’

Overlast

De gemeente voorziet geen bezwaren vanuit de inwoners. ‘Op Hessenpoort zijn er geen bewoners die hinder van de bestaande mast ondervinden. De meeste inwoners (80%) hebben geen bezwaar tegen reclame langs de ringwegen. Dat bleek uit een enquête uit 2018 over het overige reclamemeubilair. In Zwolle zijn er sinds 2023 minder reclamemogelijkheden dan voorheen: 39 plattegrondkasten zijn verwijderd. 5 reclameobjecten zijn uit de binnenstad verwijderd.’

Maximaal 25 meter hoog

De bouwhoogte van beide masten mag maximaal 25 meter hoog zijn. Bovendien moet tussen 23.00 tot 07.00 uur de verlichting te worden gedimd. Bij de inschrijving op de aanbesteding zal bewonersparticipatie als eis worden opgenomen en beoordeeld zal worden op welke wijze participatie zal worden vormgegeven.

In Zwolle staan er al meerdere reclamezuilen langs de snelweg. Zo kennen we de palen van de McDonalds en het foodcourt met Febo, La Place, KFC en Burger King in Zwolle Noord en op Voorst staat de mast van de Hornbach.

Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende
Foto © Matthijs van Os
Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button