KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Lezing Erfgoedplatform Zwolle: Aan de Stadsmuur 79-83

Zwolle – Zomaar een plek in Zwolle. Dat was de titel van een publicatie die Het Oversticht uitbracht bij het tachtigjarig bestaan in 2005. Over de drie voormalige pakhuizen van zeepfabriek de Feniks zijn meerdere verhalen te vertellen. Inmiddels zijn zij alweer geruime tijd geleden herbestemd tot kantoorruimte voor Het Oversticht. Tijdens de lezing van 19 april belicht Architectuurhistoricus Gesien van Altena de boeiende ontwikkelingsgeschiedenis van deze plek.

Onlangs is een nieuwe stap is gezet met de verduurzaming van de monumentale panden. Albert Vissinga neemt iedereen mee in de keuzes die daarin gemaakt zijn en het maatwerk dat het monument vraagt.

Historie

In 1970 kocht Het Oversticht drie panden aan de toenmalige Waterstraat in Zwolle om deze een nieuw gebruik te geven als kantoorruimte. Het waren de voormalige pakhuizen van zeepfabriek de Feniks. Over deze plek in de historische binnenstad van Zwolle zijn meerdere verhalen te vertellen.

Architectuurhistoricus Gesien van Altena belicht enkele aspecten uit de boeiende ontwikkelingsgeschiedenis van deze plek om duidelijk te maken waarom de panden eruit zien zoals ze er nu uitzien. Onlangs is een interne verbouwing van het rijksmonument afgerond waarin de verduurzaming van het gebouw een belangrijke plaats heeft gekregen.

Archeoloog en projectleider Albert Vissinga neemt je mee in de keuzes die daarin gemaakt zijn en het maatwerk dat het monument vraagt.

Duo Venhuizen en Witsenburg, bestaand uit Elles Venhuizen, sopraan, en Nina Witsenburg, piano, zullen deze avond uit hun gevarieerde repertoire zowel Franstalige als Duitstalige liederen ten gehore brengen.

Toegang is gratis.

Waar: Van der Velde in de Broeren, Achter de Broeren 1-3.

Wanneer: 19 april 2024, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Aanmelden: u kunt zich aanmelden voor een lezing door een e-mail te sturen naar communicatie.zwolle@vanderveldeboeken.nl o.v.v. welke lezing, datum en aantalpersonen.

Bron
Collectie Overijssel

Gerelateerde artikelen

Back to top button