AlgemeenBinnenstadNieuws uit ZwolleUit uw buurtVoorpagina

Maarten van Rossem doet Zwolle aan met zijn TV programma

Zwolle – De Van Rossems zijn terug.  Deze keer schitteren ze ook in Zwolle. Op dinsdag 29 januari is de Zwolse aflevering van het NTR-programma ‘Hier zijn de Van Rossems’ te bekijken om 20.25 uur op NPO 2.

Maarten bekijkt Zwolle vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent als architectuurhistoricus. Ze doen dat zoals alleen zij het kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor.

Aflevering Zwolle

Als voormalige Hanzestad heeft Zwolle in de vijftiende eeuw haar grootste bloeiperiode gekend. Dat is in de stad nog terug te zien. De Sassenpoort bijvoorbeeld is een hoogtepunt van 15e-eeuwse bouwkunst, waar de Van Rossems echt van kunnen genieten. Ook de kerken vinden ze zeker een bezoekje waard, ook voor niet-gelovigen, maar onderweg daar naartoe komen ze wel een kunstwerk tegen waar ze alle drie niets van moeten hebben: een treurige engel van glas.

Ook over de kunst van vader en zoon Voerman is hun mening eensluidend: maar die zien ze juist wel heel graag. Zwolle is eveneens de stad waar een van de historische helden van Maarten is geboren: Johan Rudolph Thorbecke. Hij legt het belang van deze staatsman graag nog eens uit. Tenslotte treffen de Van Rossems in de stad, behalve de bekende Peperbus, nog een iconisch gebouw aan: Museum De Fundatie, met een enorm ei op het dak. Uiteraard hebben ze hier ook een mening over. Of ze het nu ook eens zijn…

Foto © Stichting NTR – De Van Rossems in Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button