KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Kinderen van basisschool Windesheim terug in de tijd

Zwolle – Leerlingen van de O.B.S. Florens Radewijns in Windesheim werden de afgelopen weken verrast met mooie verhalen over personen van vroeger uit hun eigen omgeving.

De verhalen maken deel uit van het JEELO Project, waarbij leerlingen via projecten met verschillende vakken in aanraking komen. Voor de verhalen over bekende mensen uit de eigen omgeving had schoolleider Chiel de Lobie Mink de Vries uitgenodigd. Iemand die veel kan vertellen over die beweging van de Moderne Devotie, waar Windesheim zo’n grote rol in heeft gespeeld.

Zo mocht Mink de Vries de kinderen uit de bovenbouw van O.B.S. Florens Radewijns in Windesheim wat vertellen over de geschiedenis van het dorp Windesheim. Over Florens Radewijns, de mentor en geestelijk begeleider van Thomas a Kempis en Dirk van Herxen, en over Geert Groote, de stichter van de Moderne Devotie en de naam van de weg waar de O.B.S. aan gevestigd is. De leerlingen waren zeer verrast toen ze hoorden wat al deze mensen betekend hebben voor Windesheim, Zwolle, Nederland, en zelfs voor Europa en de wereld.

Natuurlijk kwam de familie Van Windesheim ook aanbod. Meynold, Wyte en Margarethe van Windesheim hebben immers aan de basis gestaan van meerdere broeder- en zusterhuizen van het Gemeene Leven in Zwolle en Noord West Europa. Het Fraterhuis, door Meynold van Windesheim laten bouwen, later met rector Dirk van Herxen, staat er nog steeds en is nu een Filmhuis tegenover de Fundatie. Huize Windesheim, waar de familie van Windesheim woonde, stond toen vlak bij de plek waar nu de Florens Radewijnsschool staat. De kinderen gingen na afloop gelijk op zoek naar de plekken waar al deze bijzondere en belangrijke mensen gewoond hebben. Zoveel geschiedenis, en zo dichtbij.

Samen weten de kinderen nu waarschijnlijk meer over de eigen geschiedenis dan al die studenten op Hogeschool Windesheim.

Gerelateerde artikelen

Back to top button