Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Kennisspel en interactieve app helpen wijkverpleegkundigen verder met eHealth

Zwolle – Wijkverpleegkundigen hebben nog geen goed overzicht welke technologische hulpmiddelen ze in de dagelijkse praktijk kunnen inzetten. Zorgverzekeraars en de overheid willen het gebruik van eHealth in de thuiszorg juist stimuleren. Om kosten, kwaliteit van de zorg en zorgvraag beter te laten matchen. Het lectoraat ICT-Innovaties in de Zorg van hogeschool Windesheim ontwikkelde samen met diverse organisaties een kennisspel en informatieve app om wijkverpleegkundigen te ondersteunen bij het gebruik van eHealth.

Drempel om eHealth toe te passen

Vanaf 2015 stellen wijkverpleegkundigen vast welke zorg cliënten thuis nodig hebben en hoe die zorg het beste geleverd kan worden. Zorgverzekeraars, de overheid en veel zorginstellingen koersen erop dat er tijdens dit klinisch redeneren en indiceren regelmatiger aan technologie wordt gedacht. Voor een grote groep wijkverpleegkundigen is de drempel nog vrij hoog om eHealth toe te passen in het werk. Dit blijkt uit het onderzoek ‘eHealth in de wijk’ van het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van hogeschool Windesheim. Wijkverpleegkundigen geven daarin aan onvoldoende kennis te hebben van beschikbare technologische zorgproducten en de toepassing ervan.

Tools voor wijkverpleegkundigen

Op basis van het onderzoek, waarbij onderzoekers actief meekeken met het werkproces van wijkverpleegkundigen, ontwikkelde Windesheim samen met diverse zorgpartners een aantal tools ter ondersteuning van de wijkverpleegkundigen: een website, informatieapp en een interactief spel. Het Thuiszorg & Technologie spel laat op interactieve wijze wijkverpleegkundigen kennis maken met eHealth. Aan de hand van verschillende kaarten worden zorgproblemen gecombineerd met mogelijke technologieën. Het spel geeft informatie en stimuleert wijkverpleegkundigen casussen te bespreken waar de inzet van zorgtechnologieën een uitkomst kan bieden.

Thuiszorg en technologie: een goede match?

Op 29 oktober vindt van 13:00 – 17:00 uur in Zwolle het eindsymposium plaats van het project en onderzoek ‘eHealth in de wijk’. Bestuurders, managers en wijkverpleegkundigen van zorginstellingen kunnen dan real life de zorgtechnologieën uit de app ervaren en in workshops het kennisspel en de app uitproberen. Aanmelden voor het symposium kan via: www.ehealthindewijk.nl.

Het Thuiszorg & Technologie spel is vanaf 29 oktober te bestellen en te downloaden op dezelfde website. De informatieapp waarin wijkverpleegkundigen informatie krijgen over 41 producttypen, die gerangschikt zijn op een manier die past bij hun werkproces, is verkrijgbaar in de app store. De app is in principe ontworpen voor gebruik op een tablet en te downladen in de iTunes store van Apple en via Google Play.

Gerelateerde artikelen

Back to top button