Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

ING Zwolle ‘Stop financieren fossiel!’

Actie Extinction Rebellion is onderdeel van ‘Hete ING zomertoer’

Zwolle – Zaterdag 19 augustus hebben drie klimaatactivisten van Extinction Rebellion actie gevoerd bij het ING kantoor aan de Friesewal in Zwolle. De activisten hebben in de vroege ochtend teksten achtergelaten op de stoep en de gevels van het gebouw. Hiermee roepen ze de ING op onmiddellijk te stoppen met het financieren van fossiele projecten.

De actie is onderdeel van de Hete ING Zomertoer en aangejaagd is door Money Rebellion (onderdeel van Extinction Rebellion). Daarbij zijn er door het hele land bij regionale ING kantoren acties. Het doel is de druk op de ING op te voeren per direct te stoppen met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie. En zo te stoppen met het aanjagen van de klimaatcrisis.

Money Rebellion zet zich in om de grote geldstromen richting de fossiele industrie, te verleggen richting duurzame initiatieven. Een eerder voorbeeld hiervan is de bezetting van de hoofkantoren van ABP. De aanhoudende druk leidde ertoe dat het pensioenfonds in 2021 helemaal uit fossiel is gestapt.

De cijfers

ING was met 9,1 miljard euro de grootste Nederlandse kredietverlener van de energiesector in de afgelopen drie jaar. 75% (6,8 miljard euro) van dat krediet ging naar fossiel (olie en gasprojecten). Daaronder verstaat XR kredietverlening en dienstverlening aan de fossiele industrie in alle aspecten. Het gaat van exploratie, winning, transport tot en met verkoop. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe lening van 110 miljoen euro die ING vorig jaar heeft toegezegd voor de bouw van een grote Cirebon 2 kolencentrale op West Java.

Triodos en de Volksbank (ASN/SNS) laten zien dat financiële instellingen prima kunnen kiezen voor 100% duurzaam. De verklaring van ING dat het onverantwoord is om per direct te stoppen met fossiele investeringen houdt daarmee geen stand.

Voor het schrijven van de teksten is gebruik gemaakt van krijtverf dat gemakkelijk is te verwijderen en dan geen sporen achterlaat.

Extinction Rebellion Zwolle

Extinction Rebellion voert in Zwolle vaker actie, zoals iedere eerste maandag van de maand tijdens het luchtalarm om 12:00 uur en het “klimaatalarm’ bij de Engel op de Grote Markt en in het Provinciehuis. Daarnaast worden in Zwolle geregeld kleinere acties gehouden zoals Statue Sunday waarop de activisten standbeelden in de stad blinddoeken om bestuurders op te roepen niet weg te kijken van de klimaatcrisis.

Campagnewebsite: https://www.ingdebankvanfossielnederland.nl/
Social media: #INGfossielvrij #HeteINGzomertoer

Gerelateerde artikelen

Back to top button