Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

IJsselcentrale krijgt zonnepark met 4.000 zonnepanelen – start begin 2015

GDF SUEZ Electrabel gaat begin 2015 zonnepanelen plaatsen op het terrein van de Centrale Harculo (IJsselcentrale).

Op deze locatie komt een park met circa 4.000 zonnepanelen op een oppervlakte van 1,5 hectare. Hiermee zal het één van de grootste zonneparken in Nederland worden. Het park gaat duurzame lokaal opgewekte energie leveren.

Voorinschrijving gestart

Klanten van Electrabel in de regio Zwolle kunnen op een zonnepaneel inleggen. Ze krijgen daarmee het recht op de stroom die door het zonnepaneel is opgewekt. Deze opgewekte stroom wordt afgetrokken van de stroomrekening. Overigens krijgt de inlegger met dit systeem wel de zonne-energie maar wordt niet de eigenaar van het paneel.

Onlangs is de voorinschrijving gestart op de 4000 plaatsen die beschikbaar zijn. Zodra de plekken zijn verkocht wordt gestart met de aanleg.

Eén plek staat gelijk aan de opwek van zonne-energie van 1 zonnepaneel. De inlegger gaat voor de plek eenmalig € 300,- betalen en daarnaast jaarlijkse administratiekosten van € 1,95-. Electrabel garandeert dan een opbrengst van minimaal 200 kWh zonne-energie per jaar. Overigens kan men maximaal 6 plaatsen afnemen wat staat voor een gegarandeerde opbrengst van 1200 kWh aan stroom. Als het totaal aan geplaatste panelen op jaarbasis meer zonne-energie opwekt dan verdeelt Electrabel dit evenredig over alle inleggers.

Rekenvoorbeeld

Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.500 kWh stroom per jaar tegen een gemiddeld tarief van 23 cent per kWh, op jaarbasis is dit circa € 805. Hiernaast betaalt u ook nog een deel vaste kosten ongeacht de hoeveelheid stroom die u gebruikt.

Stel dat u op 6 plaatsen inlegt tegen een eenmalige prijs van € 1.800 dan krijgt u gegarandeerd minimaal 1200 kWh stroom die uw panelen (plaatsen) opwekken. Omdat u die energie niet hoeft af te rekenen komt uw uiteindelijke energierekening op jaarbasis € 276,- lager uit. De investering van € 1.800,- levert u dus jaarlijks € 276,- op. Dat is een rendement van 15% per jaar op uw inleg. Als we de jaarlijkse bijdrage van € 11,70 meetellen dan is uw belegging er in nog geen 7 jaar uit. Even afgezien van rente. U legt in op een plaats voor maximaal 25 jaar.  Overigens is de inlegger verplicht om zijn energiecontract bij Electrabel af te sluiten.

Subsidie 3 miljoen euro

Voor de bouw van het park in Zwolle en een soortgelijk park in  Nijmegen heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een subsidie van in totaal 3 miljoen euro verleend. De vergunning voor de bouw is reeds in 2013 afgegeven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button