Nieuws uit ZwollePolitiek

Hoe stemde jouw wijk?

Zwolle – RTV Focus bracht voor jou de verkiezingsuitslagen van de stembureau’s per wijk in Zwolle in beeld. Bekijk hieronder de verkiezingsuitslag van het stembureau in jouw wijk.

Drive Thru

Op deze afbeelding is goed te zien dat er goed gebruik is gemaakt van de Drive Thru.  Met name mensen die de VVD gestemd hebben, vonden het fijn om te kunnen blijven zitten tijdens het stemmen. Opvallend is dat Groen Links de auto ook veelvuldig gepakt heeft om te kunnen stemmen. (Tekst gaat verder na afbeelding)

AA-landen

In de AA-landen valt op dat de PvdA het erg goed deed. Het was daar de derde partij. Ook Swollwacht kon vrij tevreden zijn over de kiezers in de Aa-landen. De andere partijen zaten aardig op het Zwolse gemiddelde.

Assendorp

Niet geheel verrassend werd GroenLinks in Assendorp veruit de grootste. D66 haalde hier zelfs meer stemmen dan de ChristenUnie. Ook de PvdA deed het goed, net als de Partij voor de Dieren.

Berkum

In Berkum won de ChristenUnie met een relatief grote voorsprong op GroenLinks. Niet geheel verrassend deed ook het CDA het goed in Berkum en kwam op de tweede plek, net voor de VVD.

Binnenstad

De binnenstad is GroenLinks prima gezind. Op 2 kwam D66 en op 3 de VVD. De andere partijen bleven aardig achter. Volt had een behoorlijke aanhang in de binnenstad, net als de Partij voor de Dieren. Ze zaten zelfs de ChristenUnie aardig op de hielen.

Brinkhoek

In de Brinkhoek wonen vooral mensen die niet hoeven te klagen over hun inkomen. En dat zie je in hun stemgedrag. De VVD werd daar de grootste, gevolgd door het CDA en de ChristenUnie. De SP kon geen poot aan de grond krijgen.

Diezerpoort

GroenLinks wist ook in de Diezerpoort de meeste stemmen te halen. Zij werden gevolgd door de ChristenUnie en D66. Dat de VVD hier achterbleef is te verklaren door de samenstelling van de bevolking in de wijk. Je zou verwachten dat de PvdA het vrij aardig zou doen in Diezerpoort, maar daar is niet veel van te merken. Zij zijn de vierde partij op een geringe afstand van de andere partijen.

Holtenbroek

Holtenbroek is een wijk waar altijd veel wordt verwacht van de PvdA en de SP. Ze werden dan ook de derde en vierde partij. Dat de ChristenUnie in Holtenbroek de grootste zou worden met een ruime voorsprong op GroenLinks was wat minder te verwachten.

Kamperpoort

Een logisch beeld in de Kamperpoort met GroenLinks als grootste en D66 als tweede, wel op een behoorlijke achterstand op GroenLinks. Ook Volt deed het verrassend goed in de Kamperpoort.

Stadshagen

In Stadshagen wist de ChristenUnie de leiding te pakken, voor de VVD en GroenLinks. Ook D66 had in de wijk een behoorlijke aanhang, net als het CDA

Veeralleekwartier

D66 was de winnaar in de Veerallee. Zij wisten GroenLinks voor te blijven, die op haar beurt weer 3 stemmen meer kreeg dan de VVD. Volt en de Partij voor de Dieren dachten hier maar eens het tegengestelde beeld van heel Zwolle te creëren door Volt twee keer zoveel stemmen te geven als de Partij voor de Dieren.

Westenholte

GroenLinks deed het duidelijk minder in Westenholte. Ze stonden daar op de 5e plek. De ChristenUnie was veruit de grootste partij, op ruime afstand gevolgd door Swollwacht, het CDA en D66. Dat Swollwacht hier de tweede partij werd, is nogal in tegenstelling met het stedelijke beeld, waarin Swollwacht de zevende werd.

Wijthmen

Van te voren was het de vraag waar de CDA-stemmen in Wijthmen naartoe zouden gaan nu Harold van Vilsteren niet meer op de lijst stond. Hij had ‘zijn’ kiezers wel opgeroepen om op het CDA te blijven stemmen, en dat deden ze dan ook. Het CDA haalde een ruime meerderheid met bijna honderd stemmen voorsprong op de VVD.

Windesheim

Windesheim telt veel boerenbedrijven en dat was in het voordeel van het CDA. Zij wisten drie stemmen meer te veroveren dan de ChristenUnie. De andere partijen eindigden op een aardige afstand met Volt als verreweg laatste. De Partij voor de Dieren deed het juist erg goed met 22 stemmen.

Wipstrik

Toch wel enigszins verrassend werd GroenLinks in de Wipstrik de grootste partij. De ChristenUnie bleef zo’n tweehonderd stemmen achter en kon D66 nog net op de derde plaats houden.

Zwolle Zuid

Zwolle Zuid gaf aardig het stedelijke beeld weer. De voorsprong van de ChristenUnie was wel wat groter dan in heel Zwolle, maar verder klopte het goed. Blijkbaar woont in Zwolle Zuid een redelijk gemiddelde van de Zwollenaar.

Made with Flourish

Mobiele stembureaus

Er waren in Zwolle vier mobiele stembureaus die vooral de verzorgingstehuizen langs gingen. 364 mensen maakten daar gebruik van. Zij stemden enigszins volgens verwachting vooral op de ChristenUnie en het CDA. Ook de PvdA heeft nog een grote aanhang in de verzorgingshuizen. De andere partijen bleven flink achter. Volt haalde slechts 2 stemmen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button