Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Het doek valt voor St. Michaëlsgilde: collectie historische kleding verhuist naar Sassenpoort

Zwolle – Na 21 jaar valt het doek voor de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle en het daaraan verbonden Sint Michaëlsgilde.

De aanleiding tot oprichting van de Stichting door Bert Dijkink en Harry Vrielink was de herdenking van het beleg van Zwolle en de daaropvolgende intocht van de hertog van Gelre in 1524. Op historisch verantwoorde wijze werd het beleg van de stad herdacht en door de leden van het gilde in beeld gebracht.

Historische verhalen uit de Hanzeperiode

In de loop der jaren heeft het Sint Michaëlgilde niet alleen in Zwolle maar ook in plaatsen als Hattem en ’s Heerenberg verschillende historische verhalen uit de Hanzeperiode uitgebeeld. Ook werden geregeld thema-wandelingen georganiseerd in de Zwolse binnenstad zoals de ‘Nacht & Ontij-wandeling’, ‘Met de Koster op stap’, ‘de Misdaad & strafwandeling en de ‘Tijdreis door de Grote Kerk’.

De re -enactmentgroep van het gilde bezorgde de deelnemers onvergetelijke wandelingen met een terugblik in het verre verleden. Joan Cele, De Wilde Deerne van Kranenburg, Aleida Greve, oud-burgemeester Rhijnvis Feith, je kon ze zomaar tegenkomen bij het Vrouwenhuis of in een van de straten van de stad.

Sint Michaëlsdag

In 2020 heeft het gilde de eerste Sint Michaëlsdag georganiseerd. In de Sassenpoort was ter ere van de Zwolse stadspatroon een tentoonstelling in beeld, woord en geluid met de bedoeling daar een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Helaas kon door de Coronarestricties het afgelopen jaar de tweede editie niet georganiseerd worden.

Uitgebreide collectie

Het gilde was op zoek naar meer vrijwilligers maar doordat de afgelopen twee jaar alle activiteiten stil gelegd moesten worden, is dit niet gelukt en heeft het bestuur besloten om de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle op te heffen. De uitgebreide collectie met historisch getrouwe kleding en attributen wilde het bestuur graag voor de stad behouden.

De Stichting Exploitatie Sassenpoort is zeer geïnteresseerd in de kleding en attributen en willen deze graag ontvangen zodat er bij bijzondere gelegenheden of evenementen hiervan gebruik gemaakt kan worden. Het bestuur is blij dat de collectie bijeen blijft en een goede nieuwe eigenaar krijgt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button