Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

GroenLinks wil landelijk protocol houtrook in Zwolle gebruiken

Zwolle – De raadsfractie van GroenLinks vraagt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente het landelijk protocol houtrook in Zwolle toe te gaan passen. Met dit protocol kan straks objectief gemeten worden welke gezondheidseffecten optreden. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven liet de Tweede Kamer onlangs weten dat ze werkt aan het protocol. De raadsleden van GroenLinks krijgen regelmatig signalen dat inwoners overlast ervaren. Uit landelijk onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de bevolking weleens last heeft van houtrook van kachels of vuurkorven.

Gezellig fikkie of overlast?

Raadslid Eildert Noorda: “Wat voor de één een gezellig fikkie stoken is, zorgt bij anderen voor overlast. Wij willen graag dat het college van burgemeester en wethouders kijkt hoe die overlast beperkt kan worden. Het protocol gaat daar volgens ons bij helpen. Wij roepen het college op deze kans te grijpen. Verder zien we graag dat onze inwoners weten welke overlast hun kachel of vuurkorf oplevert en hoe ze dat kunnen voorkomen, door deze informatie op de gemeentelijke website en in de huis-aan-huis-bladen te zetten.”

Houtrook bevat stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, zoals fijnstof. Mensen met longklachten, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door blootstelling aan houtrook, ook bij kleine hoeveelheden. Daarnaast kunnen omwonenden last hebben van de geur van houtrook en van roetneerslag. Op het milieu heeft het stoken van hout ook negatieve effecten.

Het college zal over enkele weken reageren op de vragen van GroenLinks.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren