KabelkrantNieuws uit Zwolle

Genomineerden Vrouw in de Media Award 2023 Overijssel bekend

Zwolle – Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd op radio, televisie, in kranten en in digitaal nieuws. Met de Vrouw in de Media Awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.

Tot en met 14 februari kan er op de genomineerden per provincie gestemd worden op vrouwindemedia.nl. De winnaars komen vervolgens op de nominatielijst voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2023. De Awards worden voor de vijftiende en laatste keer georganiseerd door sprekersbureau ZijSpreekt en expertdatabase Vaker in de Media (VIDM).

Regionale Vrouw in de Media-winnaar gaat door naar landelijk

Tot 20 december 2023 konden journalisten en het publiek namen voordragen op vrouwindemedia.nl. Per provincie maakte een regionale jury een selectie waar nu twee weken op gestemd kan worden. De regionale jury kiest uit de drie genomineerden met de meeste stemmen de winnaar. Op 19 februari maken ze de winnaar bekend. Zij ontvangt een beeld, gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. Daarnaast komt de provinciale winnaar op de nominatielijst voor de Vrouw in de Media Award landelijk.

Bij de voordracht kijkt de jury naar deskundige vrouwen die regelmatig of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2023. De jury voor Overijssel bestaat uit Harmke Oudenampsen, eigenaar mediabureau Zakelijk in Beeld en juryvoorzitter, videotrainer en oud-NOS journalist, Chantal Everaardt, camjo-verslaggever nieuws en tv presentatrice RTV Oost, Mariëtte Cellarius, eindredacteur en verslaggever bij De Twentsche Courant Tubantia en Jet Mok, chef nieuws De Stentor.

De genomineerden

De genomineerden voor de Vrouw in de Media Award 2023 Overijssel zijn (in alfabetische volgorde):

· Mirjam Admiraal. Jurist. Nadat ze de rechtszaak tegen Wehkamp heeft gewonnen over de loonkloof in 2022, treedt ze in 2023 opnieuw in diverse media op als deskundige tegen ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen. Zowel vanuit haar eigen ervaring als haar functie als zelfstandig jurist. (Zwolle)

· Heleen Boom. Sommelier en restauranteigenaar. Nadat Heleen in 2022 Sommelier van het jaar werd, heeft ze afgelopen jaar vaak de media gehaald met haar wijnkennis. Volgens Nouveau is ze de “Godmother van de Nederlandse wijnbranche”. Hoewel de meeste sommeliers man zijn, is Heleen ook voorzitter van het Nederlandse Gilde van Sommeliers en bestuurslid van de Wijnacademie. (Deventer)

· Donna Daflaar. Ondernemer Colorful Human. Donna trekt in 2023 media-aandacht met haar Coaching Colorful Human in Deventer. Met succes zet ze zich in voor integratie, het verbeteren van de kansengelijkheid, zelfredzaamheid en diversiteit. Ze is voor 2023 ook genomineerd als meest inspirerende sociale werkgever. (Deventer)

· Jolanda Doornbos. Auteur, docent en ervaringsdeskundige. Jolanda wordt vaak door journalisten gebeld om te vertellen over haar ervaring als kind van ouders met een verstandelijke beperking. In interviews neemt ze het op voor kinderen in de knel met kwetsbare ouders. Hierbij kunnen bijvoorbeeld leerkrachten een rol spelen met haar plan Schaduwgezin. Sinds de publicatie van haar boek Beperkt Volmaakt blijft ze in zowel de landelijke als regionale media optreden als expert en geeft ze presentaties over dit onderwerp. (Zwolle)

Van politiek tot rolstoel

· Carla Evers. Fractievoorzitter BBB Provinciale Staten. “Overijssel is van ons, wen er maar aan.” Een gedurfde uitspraak in de media van Carla Evers. Deze actieve boerin en hét politieke boegbeeld van BBB Overijssel boekte in haar provincie een BBBizarre overwinning. Domineerde dus het nieuws in Overijssel, maar trok hiermee ook landelijke media-aandacht. Evers zoekt verbinding én het gesprek. (Hezingen)

· Jennette Jansen. Handbikster, rolstoelbasketbalster en wheeler. Zij wil als rolmodel anderen inspireren en laten zien dat niets je kan tegenhouden als je een droom hebt. Zij kwam in augustus opnieuw in het nieuws vanwege haar twee gouden WK-medailles bij het handbiken. Een echte ambassadeur voor de gehandicaptensport. (Westerhaar-Vriezenveensewijk)

Van Keti-Koti tot politie

· Shirley Kambel. Voorzitter Keti Koti Zwolle. Zij heeft de viering van de afschaffing van slavernij in Overijssel op de kaart gezet. In het jaar van de excuses was ze als voorzitter van Keti Koti Zwolle vaak te horen in de regionale media. Door persoonlijke en Overijsselse verhalen te combineren heeft ze de slavernijgeschiedenis nu ook in het oosten relevant gemaakt. (Zwolle)

· Janny Knol. Tot 1 januari 2023 politiechef Oost-Nederland. Een vrouw aan de top in een betekenisvolle organisatie, midden in de samenleving. Eerste vrouw die landelijk korpschef wordt. Staat gepassioneerd voor een diverse organisatie die in verbinding staat met de samenleving. Doet in 2023 stevige uitspraken in de media na racistische uitspraken van agenten. En in 2022 over polarisatie, demonstraties en de rol van de politie. (Deventer)

· Willeke Slingerland. Lector Weerbare democratie Hogeschool Saxion. In het verkiezingsjaar 2023 wordt ze vaak geïnterviewd voor landelijke en regionale media over haar specialisatie: de weerbare democratie. Hoe blijven politici integer, wanneer speel je eigen mensen de bal toe en wanneer is dat netwerkcorruptie? De weerbaarheidsscan die ze ontwikkelt krijgt in 2023 veel media-aandacht. (Deventer)

· Marijn de Vries. Wieleranalist, oud-profwielrenner en columnist. Dat grensoverschrijdend gedrag in 2023 volop media-aandacht kreeg, is in belangrijke mate te danken aan de openheid van wieleranalist Marijn de Vries. In haar NRC-column durfde ze het wangedrag te beschrijven waarmee ze te maken kreeg bij NOS Sport. Met deze spraakmakende column beheerste ze het nieuws. Een nominatie voor haar lef en impact. (Zwolle)

Aanwezigheid vrouwelijke experts in de media stagneert

Van alle experts die in nieuwsmedia aan het woord komen, is slechts één op de vijf vrouw (bron: Global Media Monitoring Project). Het percentage bungelt al jaren tussen de 19 en 21 procent. Maar ongeacht hun rol, van alle personen die we zien, horen en lezen in de media is slechts één op de drie vrouw, blijkt uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media.

Winnaars 2023

Vorig jaar won ecoloog Sterrin Smalbrugge de Vrouw in de Media Award Overijssel. Mirjam Kaijer, oprichtster Voices for Women, won toen de landelijke Vrouw in de Media Award en auteur van Het antiracismehandboek Chanel Matil Lodik won de You Go Girl Award (aanmoedigingsprijs).

Vaker in de Media

Janneke van Heugten is directeur van VIDM, de grootste onafhankelijke expertdatabase in Nederland die zich richt op diversiteit in de media. Begin maart 2024 komt haar boek Vaker in de Media, zo kom je als vrouwelijke expert in beeld uit bij Van Duuren Management. Een boek vol publiciteitstips van hoofdredacteuren, journalisten, mediatrainers en vrouwelijke experts die al in de media komen.

ZijSpreekt

Met ZijSpreekt, hét sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen, wil directeur en initiatiefnemer Marga Miltenburg meer vrouwen op de voorgrond laten treden op congressen en symposia en in de media. Ze kent de media goed van haar werk bij de KRO als programmamaker, eindredacteur en hoofd informatie radio. Na haar afscheid startte ze in maart 2009 ZijSpreekt.

Het bureau beschikt over een groot bestand van deskundige vrouwen op vele vakgebieden. Ze bemiddelt hen als spreker of dagvoorzitter op congressen en symposia, ook online, of als gast in praatprogramma’s op radio en televisie. Voor de vijftiende keer houdt ze samen met Janneke van Heugten de jaarlijkse Vrouw in de Media Awards. Na deze editie geven ze het organisatiestokje door. Na 8 maart gaan ze op zoek naar een geschikte opvolger.

Gerelateerde artikelen

Back to top button