KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Vier Zwolse vrouwen trotseren Atlantische Oceaan per roeiboot

Race ‘World’s Toughest Row’

Zwolle – Na een oversteek van de Atlantische Oceaan in 47 dagen, 15 uur en 29 minuten finishten Ineke Karrenbelt (40), Ingrid Voorn (43), Margot Vries (54) en Marije van de Bor (51) op maandag 29 januari om 19.59 uur lokale tijd (dinsdag 30 januari 00.59 uur Nederlandse tijd) in de haven van Nelsons Dockyard op Antigua. Het viertal uit Zwolle deed mee aan de roeirace ‘World’s Toughest Row’ onder de naam Eurosafe Blue Atlantics.

Wilskracht, moed en teamgeest

De Eurosafe Blue Atlantics besloten aan deze immens zware race mee te doen omdat ze graag een ongekende uitdaging aan wilden gaan: de Atlantisch Oceaan overroeien zonder hulp van buitenaf. Ze wilden bewijzen dat ze dit ook daadwerkelijk konden volbrengen. De Zwolse dames werden tot het uiterste uitgedaagd. De eerste week van de race was buitengewoon zwaar, zeeziekte en moeilijke weersomstandigheden teisterden het team niet alleen fysiek maar ook mentaal.

Met wilskracht, moed en een enorme teamgeest gingen de dames van Eurosafe Blue Atlantics alle ontberingen aan. Marije van de Bor: ‘Ik ben zo trots op dit team. We zeiden tegen elkaar dat we als vrienden dit avontuur aangingen en als vrienden zouden eindigen, en dat is precies wat we hebben gedaan.’ De vier vrouwen kennen elkaar al geruime tijd van het sloeproeien, wedstrijdroeien zit het team in het bloed.

Dramatisch dieptepunt

De dames hebben het niet cadeau gekregen. Als dramatisch dieptepunt sloeg teamlid Margot door een grote golf overboord. Gelukkig zijn de roeiers altijd veilig gezekerd aan de boot, wat essentieel is voor de veiligheid tijdens de oversteek. Margot keerde weer veilig terug aan boord, een indrukwekkende prestatie van het hele team gezien de uitdagende omstandigheden. Het incident werd bewust stilgehouden voor de achterblijvers, om hen niet onnodig ongerust te maken.

Het schema van 2 uur roeien en 2 uur rusten, 24 uur lang en dat 47 dagen achterelkaar maakte dat de race ook mentaal erg zwaar was. ‘Door met elkaar te blijven praten als iemand zich niet lekker voelde, uitgedaagd werd of een slechte dag had, hebben we elkaar er doorheen geholpen. Ik ben zo trots op deze meiden – we zijn het beste team ooit!’ antwoordde Ingrid op de vraag aan de finish hoe het kwam dat de teamspirit zo goed bleef aan boord.

Sponsor

Meedoen aan de ‘World’s Toughest Row’ is niet goedkoop. Het team is dan ook erg dankbaar met hoofdsponsor Eurosafe die de aanschaf van de boot Sirens Quest (Rannoch RX45) mogelijk heeft gemaakt. Samen met de bijdrage van alle overige sponsoren was het mogelijk om deel te nemen aan de race.

Directeur Eurosafe Mark van Buiten: ‘Als hoofdsponsor van Eurosafe Blue Atlantics hebben wij Marije, Margot, Ingrid en Ineke op de voet gevolgd. Vol trots hebben wij mogen kijken naar de fenominale overwinning. Een overwinning als individu en als team. Mooi dat een plan met de juiste mensen, equipment en vooral mindset uitkomt. We hebben als heel Eurosafe, inclusief onze vestigingen in Engeland, België en Duitsland, meegeleefd. We zijn bovenal trots dat wij onderdeel mochten zijn van deze bijzondere ervaring en gebeurtenis.”

“Als bedrijf hebben wij een warm hart gekregen voor de roeisport en wat ons betreft stopt dit niet bij deze ene keer. We kijken uit naar nieuwe uitdagingen waarbij we de boot die gebruikt is door de dames van Eurosafe Blue Atlantics opnieuw willen gaan inzetten. De aankomst van de dames op Antigua is voor ons het startschot geweest voor de lancering van onze nieuwe merkidentiteit. Met onze nieuwe naam, logo en kleuren komt de identiteit van wat wij als bedrijf willen uitstralen perfect uit op de boot.”

Voor het goede doel

Deze uitdaging ging het team van Eurosafe Blue Atlantics niet alleen voor zichzelf aan: ze roeiden voor alle kinderen die het niet zo goed hebben getroffen. Zij vinden dat kinderen de kans moeten krijgen om zich op een culturele of sportieve manier te kunnen ontwikkelen. Bezig zijn met sport of cultuur helpt een kind om zich optimaal te kunnen ontwikkelen op fysiek, mentaal en sociaal vlak. In Nederland is dit voor 1 op de 11 kinderen helaas niet mogelijk, simpelweg om het feit dat ouders het zich niet kunnen veroorloven.

Kinderen die niet kunnen deelnemen aan zulke activiteiten, hebben niet dezelfde kansen die zo vanzelfsprekend zijn voor hun leeftijdsgenootjes. Eurosafe Blue Atlantics haalt zoveel mogelijk geld voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Het Vergeten Kind. Hoewel de dames gefinisht zijn, kan er nog steeds gedoneerd worden voor deze geweldige goede doelen. Doneren kan via www.blueatlantics.com hier vind je ook meer informatie over het team.

Fotocredit: World’s Toughest Row

Gerelateerde artikelen

Back to top button