KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Gemeente Zwolle verduurzaamt vijf eigen gebouwen

Zwolle – De gemeente Zwolle werkt aan een routekaart waarmee haar 162 gebouwen in het maatschappelijke vastgoed, verduurzaamt worden. Op dit moment is er subsidie ontvangen van de rijksoverheid voor vijf gebouwen. Dat blijkt uit een nota die wethouder Monique Schuttenbeld stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De vijf gebouwen betreffen de gymzaal aan de Gouwe, ateliergebouwen aan het Koewegje en de Bagijneweide, de brandweerkazerne aan de Marsweg, en het gebouw van stichting Focus aan de Zerboltstraat. Er is voor meer gebouwen subsidie aangevraagd, maar deze zijn niet toegekend. Reden is dat de subsidieregeling sterk wordt overschreden.

Ambitie

De gemeente Zwolle heeft haar ambitie om voor een voorbeeldfunctie in de energietransitie en verduurzaming te zorgen. Onder de speerpunten van het college vallen de voorbeeldrol van de gemeente met haar eigen vastgoed en energieverbruik in de openbare ruimte, bevorderen grootschalige duurzame energieopwekking en het organiseren van brede samenwerking. Zij sluit aan op het klimaatakkoord.

In het coalitie akkoord van Zwolle is deze ambitie aangescherpt naar een klimaatneutraal Zwolle in 2040. Daarnaast heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een sectorale routekaart opgesteld voor de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed, waarin het streefdoel is opgenomen in 2030 49% van de CO2 gereduceerd te hebben en in 2050 95% CO2 reductie en 100% aardgasvrij.

De EU en het demissionair kabinet stellen hogere doelen voor 2030 van respectievelijk 55% en 60% CO2 reductie. Het verduurzamen van vastgoed is daarmee een wettelijke verplichting voor de gemeente als vastgoedeigenaar. Om de landelijke en Europese doelstellingen te gaan halen is versnelling nodig van het verduurzamen van de vastgoedportefeuille van de gemeente Zwolle.

Snelle start

Om te kunnen voldoen aan de Europese klimaatdoelstelling per 2030 is een snelle start met de verduurzaming van de gemeentelijke vastgoedportefeuille noodzakelijk. Om de verkregen subsidie ook daadwerkelijk te kunnen besteden is cofinanciering door de gemeente nodig. Ook kent de verkregen subsidie een einddatum waarop de verduurzaming van de desbetreffende gebouwen gerealiseerd moet zijn. In het meerjarenonderhoudsplan zijn eveneens maatregelen opgenomen die ter dekking kunnen worden ingezet voor de verduurzaming van gebouwen. De verduurzamingsinvesteringen leiden tot een lagere energierekening voor de huurders, welke
de gemeente doorbelast in een hogere huurprijs. In de vijf gebouwen worden verder direct alle verduurzamingsmaatregelen getroffen die nodig zijn om zo veel mogelijk CO2 reductie te realiseren.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button