EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Energienoodfonds weer open voor mensen met laag inkomen en hoge rekening

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is deze week geopend voor huishoudens die moeite hebben om hun energierekening te betalen. Het Noodfonds helpt huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening door een deel van de kosten te vergoeden voor zes maanden. De aanvraag kan gedaan worden via www.noodfondsenergie.nl en de betaling gaat via de energieleverancier. Het Noodfonds wordt gesteund door negen energieleveranciers en de Rijksoverheid, die samen 60 miljoen euro hebben bijgedragen.

Noodfonds check

Om in aanmerking te komen voor het Noodfonds, moet de energierekening meer dan 8 of 10% van het inkomen zijn. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier het huishouden zit. Het Noodfonds heeft de drempel verlaagd ten opzichte van vorig jaar, zodat meer mensen geholpen kunnen worden.

Lodewijk Asscher is de vertegenwoordiger van het Noodfonds. Hij zegt: ‘Veel mensen hebben last van energie armoede en stress. Wij willen met het Noodfonds mensen meer financiële ruimte geven. Er is veel vraag naar deze steun: bijna 40.000 mensen hebben al interesse getoond op de site.” In 2023 heeft het Noodfonds ruim 50.000 huishoudens ondersteund met een totaalbedrag van 43,7 miljoen euro.

Het Noodfonds Energie is bedoeld voor huishoudens die hun energierekening niet kunnen betalen. Op de site van het Noodfonds kan een check gedaan worden om te zien of men in aanmerking komt voor steun.


 

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om 3200 euro (alleenstaand) en 4480 euro (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen: Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum hoger dan 8% van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen tot 200% sociaal minimum hoger dan 10%
  • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

    Een aanvraag indienen kan tot en met 31 maart 2024. Huishoudens met vragen kunnen terecht bij de landelijke hulplijn van het Noodfonds.

Gerelateerde artikelen

Back to top button