Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Eén op de drie straten in Nederland open voor uitbreiding elektriciteitsnet

Uitbreiding Hoogspanningsstation Hessenweg Zwolle

Zwolle- Het elektriciteitscomplex aan de Hessenweg, dat deels in Zwolle en deels in Dalfsen ligt, moet flink worden uitgebreid. Dat is nodig om te voldoen aan de sterk groeiende vraag naar elektriciteit van consumenten en bedrijven. TenneT en Enexis Netbeheer gaan het bestaande elektriciteitsstation vergroten, een nieuw hoogspanningsstation bouwen en nieuwe verbindingen aanleggen. De uitbreidingen zijn onderdeel van een enorm investeringsplan om de komende jaren in heel Nederland de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk uit te breiden.

Bedrijven geen aansluiting

Die uitbreiding van het elektriciteitsnet is hard nodig, want in Overijssel en ook in veel andere provincies kunnen grotere bedrijven al niet meer worden aangesloten. Dit heeft grote gevolgen voor de vestiging van nieuwe bedrijven en de uitbreiding van bestaande bedrijven. Bedrijven die nu een aansluiting willen, komen op een wachtlijst. Voor huishoudens speelt dit probleem nog niet, maar in sommige gebieden kan wel op bepaalde momenten bijvoorbeeld al geen elektriciteit meer worden terug geleverd aan het net.

Uitbreiding Hessenweg

De werkzaamheden aan het complex bij de Hessenweg zijn omvangrijk. Het huidige hoogspanningsstation van 380.000 volt wordt uitgebreid met vier transformatoren en meerdere velden. Dit station wordt ook een knooppunt van de elektriciteitssnelweg in Nederland. Op hetzelfde terrein komt een nieuw hoogspanningsstation van 110.000 volt. Daarnaast komt er een installatie van Enexis, die de hoogspanning van 110.000 volt omzet naar 20.000 volt voor de regio.

Eén op de drie straten open

Maar ook in de woonwijken gaan we de investeringen merken. Eén op de drie straten moet de komende jaren open om nieuwe kabels te leggen die meer capaciteit hebben. Ook komen er in de wijk meerdere transformatorhuisjes bij. Dit kan soms ten koste gaan van parkeercapaciteit. Wanneer de straten opengaan in Zwolle is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Back to top button