Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Democratiefabriek geopend in Stadkamer – Centrum

Zwolle – Op Prinsjesdag is in de Stadkamer de interactieve tentoonstelling de ‘Democratiefabriek’ geopend. Zwolse basisscholen kunnen het tot en met vrijdag gratis bezoeken. De expositie is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zwolle.

De Democratiefabriek is gemaakt voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Met behulp van machines, apparaten en gereedschappen onderzoeken en oefenen de jongeren democratie. In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg komen de kinderen erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. En over maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap.

Ontdek, beleef en handel: dat zijn de kernwoorden die bij de Democratiefabriek horen. “In de tentoonstelling gaan de kinderen in tweetallen op pad met behulp van een routekaart. Vanwege de praktische opdrachten en het weinige leeswerk ervaren velen de tentoonstelling als zeer plezierig,” aldus Marlies Bruining van Artikel 1 Overijssel. “De meeste opdrachten zijn zelfcorrigerend. De bezoekers krijgen regelmatig respons door het bedienen van machines. Ze worden beloond voor hun keuze. Een fout wordt vaak humoristisch beantwoord of de machine is zo uitdagend dat het uitnodigt tot een nieuwe poging.”

Foto’s © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Back to top button